Nyíregyháza vonzó turisztikai célpont

Nyíregyháza fürdő

A 120 ezres lélekszámú megyei jogú város gazdag programokat kínáló közművelődési intézményekkel, közgyűjteményekkel, múzeumfaluval, állatparkkal, gyógy- és élményfürdővel, a festői szépségű Sóstóval egyre több vendéget csalogat az Észak-Alföldre. Dr. Kovács Ferenc polgármestertől kértünk interjút.

− Nyíregyháza az elmúlt évek során dinamikusan fejlődött. Melyek voltak a legjelentősebb beruházások a városban, és milyen továbbiak várhatóak 2018-ban?

− A beruházások több csoportra oszthatóak. Az egyik a Modern Városok Program keretén belül zajló fejlesztések, ilyen volt például a Nyíregyháza és Tokaj között megépült, nagyon népszerű kerékpárút, amely a közlekedés és a kerékpáros turizmus szempontjából is egyaránt fontos. Ebbe a csomagba tartoznak a szálláshelybővítő  beruházásaink is. Jelenleg két hotel is épül Sóstón, az egyik egy négycsillagos 122 szobás, 250 fős konferenciateremmel rendelkező, a fürdővel közvetlenül összekötött hotel, a másik pedig egy plusz háromcsillagos, különleges élményeket kínáló 38 szobás létesítmény lesz az Állatparkhoz kapcsolva. Ez utóbbi igazi turisztikai szenzációnak ígérkezik! Új látogatócentrummal és hópárduckifutóval bővült idén az Állatpark, de természetesen a fejlesztések nem állnak meg, új kifutókat, új attrakciókat építünk, fejlesztjük a Múzeumfalut, Sóstó teljes területét, hogy vendégeink élményekkel teli, ugyanakkor pihentető környezetben üdülhessenek nálunk.

A fejlesztések másik csoportja az ipari befektetési területeink bővítése, egy új ipari park kiépítése, hiszen mára Nyíregyháza vonzó lehetőségeket kínál a befektetni kívánó cégeknek. E téren pedig jó referenciákkal rendelkezünk, elég, ha csak az olyan világcégeket említem, mint a LEGO, a Michelin vagy a Continental. Emellett nagyon fontos a közlekedési infrastruktúra fejlesztése is, a város nagy csomópontjainak kiépítése, az út- és járdaépítési programunk. Néhány hónapja megkezdődött a nyugati elkerülő út végső szakaszának az építése, melynek átadásával a városból kivonhatjuk majd a teherforgalmat. A TOP-pályázati keret 26,9 milliárdos fejlesztési lehetőséget jelent a város számára. Az első ütem szinte valamennyi beruházása már elkészült, illetve a befejezéséhez közeledik. Ebből a csomagból kiemelném az útépítéseket és a közintézmények felújítását. Jelenleg hat óvoda, három bölcsőde komplex felújítása és négy iskola energetikai korszerűsítése zajlik. A szeptemberi tanévkezdésig szeretnénk befejezni valamennyit. A második ütemben 2018 végéig kiírjuk a kivitelezési tendereket, s jövő tavasszal megkezdődhetnek a munkálatok. Végül pedig megemlítem még a sajáterős beruházásainkat, amelyeknek nagy részét szintén útfelújítások és intézményfejlesztések teszik ki.

− Ismert szlogenjük szerint „Nyíregyháza többet ad!” Ön szerint az itt lakóknak az életük mely területein válik „kézzelfoghatóvá” ez az állítás?

− Az eddig felsorolt fejlesztések mindegyike az említett szlogen valódiságát erősíti, az itt élők ennek a mottónak egyre több jelét tapasztalják meg a mindennapjaikban. Sőt nem csupán a város polgárai, hanem az idelátogatók is évről évre magasabb színvonalú szolgáltatásokat kapnak, de ugyanez igaz a Nyíregyházára települő vállalkozásokra is. Folyamatosan olyan jellegű beruházásokat valósítunk meg, amelyekre már régóta vágytak az emberek. Megépült például március elején a jégpálya, és még a nyáron elkezdődik a városi uszoda építése. Mindezek a fejlesztések természetesen jól illeszkednek a város adottságaihoz, akár a gazdaságfejlesztést, akár a zöldváros projektet, akár a barnamezős beruházásokat, akár a turisztikai attrakciókat nézzük. Számomra a legnagyobb büszkeség az, hogy nyolc év alatt a rengeteg beruházás egyikéről sem hangzott el soha, hogy fölöslegesen történt volna.

− A híres Múzeumfalutól az Európa-szerte ismert Állatparkon át a gyógyfürdőig sok mindenre büszkék lehetnek. Igazolják ezt az idegenforgalmi mutatók?

− A turizmusra fokozottan igaz az, hogy többet ad vissza a rá költött forintokból, hiszen ez egy olyan üzletág, amelynek a kisugárzása, a hozzáadott értéke talán a legszélesebb, és ehhez képest a turisztikai beruházások nem jelentenek egetverő kiadásokat a város számára.

A turisztikai fejlesztések két csoportba sorolhatóak, egyrészt attrakciófejlesztésekre, amelyek például az Állatparkban folyamatosak, de megindult például a Múzeumfalu teljes körű felújítása, bővítése is. A másik csoport az infrastrukturális beruházások köre, mely elsősorban a szálláshelybővítéseket jelenti. A felújított szabadtéri színpadunkon augusztus 18-án nyitunk a Meseautó című musicallel. Ezzel párhuzamosan megszépül két belvárosi közpark is. Jövőre befejeződik a Kállay-kúria felújítása, amely természetesen a Kállay-gyűjtemény otthona lesz, s 2019-ben elkezdődhet a régi tiszti kaszinó épületének rekonstrukciója is.  Ami pedig a nyári kulturális naptárunkat illeti, minden hétvégén színes programok várják az idelátogatókat. Az augusztusi rendezvényeink közül mindenkit szívesen látunk a Sóstó Serfeszten, a Vidor Fesztiválon és a Huszártalálkozón.