Nyáron megkezdődhet az új Duna-híd megépítése Komáromnál

Komáromi látvány

Rövidesen, a tervek szerint még a nyáron megkezdődhet Komáromnál az új Duna-híd megépítése, mivel eredményesen lezajlott a közbeszerzési eljárás a beruházás kivitelezésére. Az átkelő közel 30 milliárd forintba kerül. 

A Hídépítő Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. alkotta H-M DUNAHÍD Konzorcium kivitelezésében kezdődhet el heteken belül Komáromnál egy új Duna-híd megépítése − közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. az MTI-vel. A kivitelezés nettó összege 91,2 millió euró, azaz mintegy 28,6 milliárd forint. Az új híd és a hozzá csatlakozó útszakaszok forgalomba helyezése 2019 őszére várható. Az új Duna-híd a meglévő vasúti hídtól 170 méterrel nyugatra épül meg.
A hídszerkezet egypilonos, ferdekábeles lesz, ortotróp acél pályalemezzel. A híd öt nyílásból áll, melyek közül három a meder felett, kettő pedig a szlovák oldali ártéren lesz. A pilon magassága az útpálya felett 94,5 méter.
A 600 méter hosszú hídon kétszer egy sávos főút vezet át, valamint kerékpárutat és gyalogos járdát, illetve közvilágítást is kialakítanak. Az egyedi szerkezet miatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak.
Az új közúti híd megépítése után a teherforgalom az M1-es autópályától a települések érintése nélkül érheti el a szlovák határt, így jelentősen mérséklődik a lakott területek zaj- és környezeti terhelése, illetve gyorsabbá és biztonságosabbá válik az átkelés.
A kivitelezés koordinátora Magyarország, a projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a szlovák Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. és a szlovák közútkezelő társaság, a Slovenská Správa Ciest (SSC) beruházásban valósul meg, uniós, szlovák és magyar források felhasználásával.
A kétoldali közúti csatlakozás két külön beruházásban épül meg, a Magyarországon tervezett út a 131-es számú, Komáromot déli irányból elkerülő úthoz csatlakozna. Ezen a szakaszon két körforgalom és két kisebb híd lesz. Ezek kiviteli közbeszerzési eljárása folyamatban van, sikeres eljárás esetén júniusban várható eredményhirdetés.

A tervezett komáromi hídhoz hasonló felfüggesztett, egyoldalas híd csak Kanadában található. A pozsonyi Apollo híd után ez lesz Szlovákia második legnagyobb hídja.

fotó: http://epitos.blog.hu