Nyári jó tanácsok

Élelmiszerbiztonság

Mindannyiunk jogos elvárása, hogy az elfogyasztott élelmiszerek ne károsítsák, hanem éppen ellenkezőleg, segítsék egészségünk megőrzését. A nyár derekához közeledve Zoltai Annát, a NÉBIH Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetőjét arra kértük, hogy lássa el néhány jó tanáccsal olvasóinkat: mire ügyeljenek az étkezésnél a nyári hónapokban.

Zoltai Anna elöljáróban elmondta, hogy munkatársainak legfontosabb feladata a hazai vendéglátás és közétkeztetés élelmiszerbiztonsági felügyeletének módszertani irányítása. Mindennapi munkájuk az élelmiszerlánc valamennyi területét érinti, s bizonyos esetekben másodfokú hatóságként járnak el. Egyebek mellett működtetnek egy érzékszervi mozgólabort, vizsgálataik adatait pedig folyamatosan közzéteszik a NÉBIH honlapján. Zoltai Annától megtudtuk, hogy a hazai élelmiszerbiztonsági stratégia fontos eleme az étkezési kultúra fejlesztése.

A nyári élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával kapcsolatban a felügyeleti osztály vezetője megosztott velünk néhány jó tanácsot:

A nyári hónapokban különösen tisztán bánjunk az élelmiszerekkel, mindig tiszta kézzel nyúljunk az élelmiszerekhez. Az étkezések előtti kézmosással igen sok fertőzés megelőzhető. Minden alkalommal tiszta eszközökkel és tiszta környezetben készítsük el az életeinket, s lehetőleg egy étkezéshez szükséges mennyiségben. A megmaradt meleg ételt azonnal hűtsük le vízfürdőben, majd tegyük hűtőszekrénybe. Az onnan kivett főtt ételeket viszont miden esetben forraljuk fel vagy süssük át.

Divatos manapság a „street food”, azonban Zoltai Anna szerint „utcán enni” nem veszélytelen. Hiszen étkezés előtt nem tudunk kezet mosni, s az utcai árusok többségének sincs olyan infrastrukturális háttere, amely garantálná az élelmiszerbiztonságot. Csak olyan helyen vásároljunk, amelyről látjuk, hogy rendezett a környezet, a személyzet ápolt, nem viselnek testékszereket, tiszta a kezük, az öltözékük, a frizurájuk, rendezett a pultjuk.

A különféle szabadtéri rendezvényeken lehetőleg előrecsomagolt ételeket rendeljünk, vagy olyanokat, melyeket ott előttünk, frissen készítenek el. Ha hűtést igénylő élelmiszert vásárolunk (salátát, önteteket), akkor azt előttünk vegyék ki a hűtőszekrényből.

Kedvelt finomsága a nyárnak a fagylalt. Ha a fagylalt felülete megolvadt, ha a pultot süti a nap, ha a tölcsért semmi sem védi a portól, nyugodt szívvel sétáljunk tovább.

Az élelmiszer bizalmi termék, mondta befejezésül Zoltai Anna, azaz kizárólag ott vásároljunk, amely hely kiérdemelte a bizalmunkat.