Növekvő utasforgalom a sármelléki repülőtéren

Jó évet zárt 2014-ben a sármelléki repülőtér, sikerült növelni a reptér forgalmát az előző évhez képest. Idén júniusban új charterjáratok indulnak a törökországi Antalyaba, illetve a svájci Zürich is az új úti célok között lesz.

 

Benkő Attila, a reptér ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a sármelléki Hévíz-Balaton Airport utasforgalma csaknem ötödével, 33 ezerre bővült tavaly, a 2013-as évhez képest, döntően az orosz vendégeknek köszönhetően. A 2013. évi 28 ezer után 2014-ben 33 ezer utas fordult meg a repülőtéren.
Az érkezők és indulók nagyobb része, közel 28 ezer ember a charter- és menetrend szerinti járatokat vette igénybe, mintegy ötezer utas pedig a néhány utast szállítani képes kisgépeket.

Tavaly a vendégek túlnyomó része, 27 ezer utas orosz, illetve német volt, mintegy másfélszer annyi orosz vendég fordult meg Sármelléken, mint ahány német utast regisztráltak – írja az MTI hozzátéve, génybe vették a leszállóhelyet csehek, valamint – főleg a kisgépekkel – horvátok, osztrákok és svájciak is.

Az ügyvezető elmondta: az elmúlt évben nagy bizonytalanságot eredményezett az orosz-ukrán konfliktus és a rubel gyengülése, ami jelentősen befolyásolta a repülőtér idei terveit is.

A 2015-re vonatkozó tervekben egyelőre bizonytalan, hogy a tavaly már menetrend szerint közlekedő moszkvai járat a tervezettek szerint március végén újra elindul-e, ez csak az orosz partnereken múlik. Az azonban már biztos, hogy a már bejelentett törökországi, antalyai charterjáratok júniusban elindulnak, illetve az eddigi német nagyvárosok mellett a svájci Zürich is az új úti célok között lesz – mondta. 2015-ben legalább 36 ezer utasra számítanak a Hévíz-Balaton Airporton.