Nőtt a vendégéjszakák száma Hajdú-Bihar megyében

Hajdúszoboszló

A Hajdú-Bihar megyében eltöltött vendégéjszakák száma rekordot döntött tavaly, az idei januári adatok pedig az egy évvel korábbinál is magasabbak. A legtöbb turista Hajdúszoboszlót és Debrecent keresi fel.

2016-ban Hajdú-Biharban a vendégek száma meghaladta a 484,5 ezret, a vendégéjszakák száma pedig csaknem elérte a másfél milliót, ami 9 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest − összegezték a megyei közgyűlésnek a turizmus térségi helyzetével foglalkozó tanácskozásán.

Kabály Zsolt, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezető szakértője számolt be arról, hogy az Észak-alföldi régió három megyéje − Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg − közül  Hajdú-Biharban realizálódik a vendégéjszakák 62 százaléka.
Ezen belül 67 százalékot tesz ki Hajdúszoboszló, 28 százalékot Debrecen. A szakember szerint hatalmas potenciál rejlik a térség többi településében is.
A megyei önkormányzat – miként elnöke jelezte – kiemelt figyelmet fordít a megye idegenforgalmi és turisztikai kérdéseire, a turizmus koordinálására. Pajna Zoltán hozzátette, erre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében négymilliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésükre.

Kabály Zsolt emlékezetett arra, hogy az Országgyűlés 2016. december 6-án fogadta el a turizmusfejlesztési törvényt, amely teljesen új megközelítési módot érvényesít az ágazatban, és kimondja, hogy a turisztikai fejlesztések tervezése a jövőben a turisztikai célok és fogadóterületek mint alapegységek szerint történjen.
A szemlélet alapgondolata, hogy az utazási döntés meghozatalakor nem önmagában egy-egy attrakció a meghatározó, hanem egy adott térség egymáshoz közel lévő természeti kincsei, épített örökségei, rendezvényei, programjai, gasztronómiája, szálláshelyei, a térség hagyományainak színes kínálata jelent igazi vonzerőt.
Eddig három hazai turisztikai térséget − Sopron, Balaton és Tokaj−Nyírség−Felső-Tisza − nevezett meg a kormány, de 2017 első félévében újabb fejlesztési területeket nevesítenek, amely Hajdú-Bihar megyét is érinti.

Fotó: hungarospa.hu