Nemesvámos megfontoltan dönt

Nemesvámos

A kerékpáros, a bakancsos és a lovas turizmust kedvelőknek számos lehetőséget kínáló Nemesvámos sikerességének záloga a mindenkori önkormányzat felkészültsége, és a vele együttműködő helyi polgárság. Sövényházi Balázs polgármester vendégei voltunk.

‒ Nemesvámost sokan mintatelepülésként emlegetik. Mivel szolgáltak rá erre az elismerésre?

‒  Talán azzal, hogy a községben több mint 250 vállalkozás működik. Az utóbbi években – önkormányzati ösztönzésre ‒ újabb és újabb kistermelők jelentek meg az agráriumban is, van közöttük egyebek mellett sajtkészítő, húsfeldolgozó, mézeskalács-készítő, méhész. Elsősorban rájuk építve minden hónap harmadik szombatján szervezünk vásárokat, melyeken nemcsak az őstermelők jelennek meg, hanem a helyi szolgáltatók is. Vannak gyerekprogramok, hagyományőrzők, kóstolók, egyszóval igazi vásári vigasság az egész. Külön büszke vagyok arra, hogy a veszprémi Bakony Expón évről évre ott vannak a nemesvámosi kistermelők is. A hagyományos Lencse- és Hurkafesztiválunkra pedig az ország szinte minden szegletéből érkeznek hozzánk vendégek. Nagy agrármúltú település vagyunk. Pályázati forrásokból építettünk egy agrárlogisztikai csarnokot, valamint egy piacteret hűtőházzal. Az előbbit bővíteni szeretnénk, az utóbbit pedig fedetté tenni. A sikereinket egyébként az elődeinknek is köszönhetjük, gondolok itt mindenekelőtt Fodor Istvánra, aki több cikluson át volt Nemesvámos polgármestere. Bölcs döntéseiknek hála, jól elkülönül egymástól az ipari park és a lakóövezet. Az itt élők közössége okosan védi a saját érdekeit, alaposan „megnézik”, milyen vállalkozást engednek megtelepedni a községben. A településfejlesztési koncepciónkban is szerepel, hogy olyan cégeket várunk, amelyek nem szennyezik a környezetet.

‒ Milyen fejlesztések történtek Nemesvámoson?

‒ Zöldmezős beruházásként épült meg a négy csoportszobás óvoda 540 millió forintból. Az itteni konyha látja el az iskolát, és biztosítja a szociális étkeztetést is. A régi óvodából korszerű bölcsődét hoztunk létre. Épült 700 millió forintból egy sportcsarnok, amelyet tovább szeretnék bővíteni rekreációs térrel, fitnesz- és konditeremmel, szaunával, masszázzsal. A munka már folyik. A nagyvállalkozások révén befolyt adóbevételeink megteremtik annak a lehetőségét, hogy biztosítsuk az önerőt a pályázatainkhoz. Igyekszünk törekedni a komplex megoldásokra, például az útburkolatok felújítását egybekötjük az ivóvízvezetékek cseréjével. Jók a kapcsolataink a cégvezetőkkel, akik szívesen vesznek részt társadalmi szerepvállalási akciókban. Mondok erre egy példát. Idén nem szervezhettünk gyermeknapi rendezvényt, viszont a nagyvállalkozók közösen állták, hogy minden 12 éven aluli vámosi gyermek kapott egy-egy ajándékcsomagot. 

‒ Nemesvámos turisztikai kínálata sem mindennapos…

‒ Mi a családi turizmusra helyezzük a hangsúlyt, kerékpárutak épültek és épülnek, három túraútvonal mutatja meg a környék egyedülálló növényvilágát, és a lovas turizmus szerelmeseinek sem okozunk csalódást. Tervezzük egy új lovarda és egy mustármalom építését is, a látogatók pedig bepillantást nyerhetnek a sajtkészítés és a méhészkedés rejtelmeibe.