NEKA Bogláron – a Nemzeti Kézilabda Akadémia öregbíti Balatonboglár hírnevét

Kézilabda


A Balaton-parti városban található Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) megalakulásáról, szakmai modelljéről, hitvallásáról, a csapatbajnokságokban és a nemzetközi sportdiplomáciában elért sikereiről Mocsai Tamás ügyvezető számolt be magazinunk olvasóinak.

− Arra kérem, hogy röviden ismertesse a NEKA történetét. Miként lett az álomból valóság?

− A NEKA 2013-ban alakult meg Balatonbogláron, a kezdetekben 60, majd később 140 diákkal, 13 és 21 év közötti fiatallal, akiknek fele fiú és fele lány. Ők itt töltik középiskolás éveiket. Mi hiszünk abban, hogy az akadémia a sportot, az iskolai oktatást és a személyiségfejlesztést eredményesen képes ötvözni.

A gyerekek boglári és fonyódi iskolákba járnak. Együttműködési szerződést kötöttünk az oktatási intézményekkel, melynek értelmében a gyerekeink a reggeli edzések után mehetnek iskolába.  

Balatonboglárt azért választottuk helyszínül, mert a közel tíz éve használaton kívüli MÁV-üdülő területét megkapta a város, s használatra átadta a NEKA-nak, hogy kialakítsa a lakófalut. A város sportcsarnoka jó kiindulási pont volt számunkra, ám a csapatainknak kevés volt a terület, ezért minőségi fordulatot hozott a saját, három küzdőteres sportcsarnok megépítése.

− Milyen NEKA- létesítmények találhatóak Balatonbogláron?

− Maga a lakófalu 2,5 hektáros terület a Balaton-parton, ahol akár 240 fő számára is tudunk szállást biztosítani. A mi játékosaink itt laknak, de például rendszeresen edzőtáboroznak nálunk az utánpótlás-válogatottak és más kézilabdacsapatok is, sőt tartunk nemzetközi EHF- és IHF-rendezvényeket. A 3200 négyzetméteres csarnokban három, egybenyitható kézilabdapálya található, lelátókkal, valamint nyolc öltőző, VIP-terem, recepció és büfé. De van élőfüves futballpályánk, kültéri és beltéri kondiparkunk, propioceptív eszközparkunk és futópályánk is.

Van saját konyhánk az éttermünkhöz, rehabilitációs és rekreációs részlegünk, s a létesítmény üzemeltetése 45 embernek ad egész éves munkát. 

− Milyen a kézilabda akadémia szervezeti felépítése, milyen stábbal dolgoznak?

− Alapítványi formában működünk, amelynek neve: Magyar Kézilabda Utánpótlásért Alapítvány. A NEKA mint márka jelen van a magyar sportpiacon, s már nem csupán a kézilabdás berkekben tudják, hogy minőségi utánpótlásképző műhely vagyunk. 

Ez a hatodik évünk, eddig 18 magyar bajnoki címet nyertünk, a diákjaink közel fele különböző utánpótlás-válogatottakban szerepel. A hat év alatt harminc fiatal szerződött NB I.-es csapatokhoz. Magas szintű képzés folyik nálunk.

A szakmai stábunk ötvenfős, melynek tagjai edzők, sportorvosok, gyúrók, gyógytornászok és egyéb szakemberek. A kiválasztási rendszerünk egy korszerű, többlépcsős felmérésen alapul. Hogy persztízse van már az itt folyó munkának, mutatja, hogy a túljelentkezés immár tizenötszörös.

− Az elmúlt három-négy év tapasztalatai visszaigazolják az eredeti elképzeléseiket?

− Többfajta utánpótlás-nevelési modell létezik. Amit mi kialakítottunk, az egy sikeres szisztéma, amit az eredmények igazolnak vissza. A NEKA fennállása óta éppen az idén zárta legeredményesebb bajnoki idényét. Leány serdülő és fiú ifjúsági csapatunk aranyérmes lett, női ifjúsági és fiú serdülő csapatunk pedig a második helyen végzett.

− Milyen célokat és feladatokat tűztek maguk elé a soron következő évekre?

− Folytatjuk az eszközparkunk és az infrastrukturális hátterünk fejlesztését annak érdekében, hogy minden adott legyen az akadémiai modell optimális működtetésére. Meggyőződésem, hogy kézilabda-utánpótlás nevelésében ez a jövő, s a NEKA tevékenysége példaértékű a hazai versenysportban. A kollégáimmal együtt valamennyien hiszünk a gondosan tervezett, jól strukturált minőségi munkában, ebben látjuk a tudományosan is alátámasztott akadémiai modell sikerét.A kapcsolatunk a helyi önkormányzattal konstruktív, hozzáállásuk a NEKA működéséhez támogató. Az általunk idehozott beruházások, s persze maguk a diákok és az itteni munkahelyek pozitívumként jelennek meg Balatonboglár életében, arról nem beszélve, hogy a Balaton-parti város hírnevét immár mi is szertevisszük a nagyvilágban. Az utóbbira jó példa, hogy a Nemzetközi Kézilabda Szövetség, a Testnevelési Egyetem és a Nemzeti Kézilabda Akadémia által aláírt együttműködési megállapodás értelmében 2018-ban Balatonboglár felkerült a kézilabdázás világtérképére. Akadémiánk a világ négy továbbképző központja egyikeként nemzetközi képzési és kutatási kézilabdaközpont címet kapott. Ennek köszönhetően 2019-ben az Európai Kézilabda Szövetség Balatonboglárt választotta játékvezetői, valamint versenybírói képzése és vizsgája helyszínéül.