Negyvenmilliárd forintos keretre pályázhatnak az agrárium szereplői

Lajko

Szőlő- és gyümölcsültetvényesek, illetve szántóföldön gazdálkodók számára nyílt meg a Miniszterelnökség által meghirdetett új agrár-környezetgazdálkodási (AKG) program. A keret 40 milliárd forint, a határidő december 2-a.

A Miniszterelnökség a vidékfejlesztési program keretében tavaly hirdetette meg az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés elnevezésű programot. Ehhez 9500 gazdálkodó csatlakozott, mintegy 441 ezer hektáros területtel, összességében közel 190 milliárd forint értéket képviselve.

Mivel a pályázatra majdnem háromszoros volt a túljelentkezés, a Miniszterelnökség ez év szeptember 30-án − széles körű szakmai egyeztetést követően − új AKG-kiírást jelentetett meg, 40 milliárd forintos keretösszeggel − írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A NAK tájékoztatása szerint az elbírálás során az ültetvények esetében előnyt élveznek az eróziós, az aszályérzékeny, illetve a kedvezőtlen adottságú területek, a szántóföldön gazdálkodók közül pedig az állatállománnyal rendelkezők.

A pályázni szándékozókat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által megjelentetett AKG-, illetve Területmérési kézikönyv is segíti. Emellett a gazdálkodók a támogatási kérelmek benyújtásához a NAK falugazdászainak segítségét is igénybe vehetik.

Az új AKG-programban rendelkezésre álló forrásból a szőlő- és gyümölcsültetvényesek számára 15 milliárd, a szántófölddel rendelkezők számára 25 milliárd forintot különítettek el. Az ötéves kötelezettségvállalási időszak 2017. január 1-jétől kezdődik.

A támogatási kérelmek benyújtására 2016. december 2-áig van lehetőség, kizárólag elektronikus úton, az MVH weboldalán (www.mvh.gov.hu). A határidő jogvesztő, a késve benyújtott kérelmek nem fogadhatók el.

Fotó: Vida Tünde