Nagykanizsa fejlődése töretlen, a városvezetés felkészült a nyitásra

Nagykanizsa


Nagykanizsa hazánk egyik legzöldebb települése, amely Magyarország délnyugati kapujaként modern, dinamikusan fejlődő megyei jogú város. A veszélyhelyzet hónapjaiban hozott intézkedésekről, valamint az idei beruházásokról Balogh László polgármestert kérdeztük.

‒ A polgármesterré választását követő első naptári évet hazánkban a járványhelyzet „felülírta”. Milyen rendkívüli intézkedéseket kellett hoznia az önkormányzatnak?

‒ 2020 különleges év volt, ám hozzátehetjük, egy rendkívüli időszak kihívásai rendkívüli megoldásokat követelnek. Reagáltunk is e kihívásokra, így már tavasszal létrehoztunk egy 150 millió forintos veszélyhelyzet-alapot a lehetséges költségek finanszírozására. A váratlan megélhetési problémákkal szembesülő családok számára pedig egy lakásfenntartási hozzájárulási formát alakítottunk ki. Az első hullám idején létezett, és nemsokára újra megnyílik egy kontingens a vállalkozások megsegítésére, amely a veszélyhelyzethez köthető munkahelymegtartást, illetve a megszűnt munkahelyek visszaállítását támogatja. Emellett a leginkább érintett vendéglátóhelyeknek csökkentettük 50, illetve 80%-kal az önkormányzati, nem lakáscélú helyiségek bérleti díját, attól függően, hogy ételek kiadását és szállítását végezni tudják-e. E hozzájárulások mellett eljuttattunk maszkokat mind a 21 ezer háztartásba, és egészségügyi csomagokkal segítettük a rászorulókat. Intézményeinket és a kórházat támogattuk védőeszközökkel és felszerelésekkel, de az idősek házi segítségnyújtó ellátása is működik. Mindez összességében nagy terhet ró a költségvetésre, ezért is vontam vissza a baloldali többség által újjáélesztett kifizetőhelyek, a tanácsnoki posztok bérét. A bizottsági elnökök fizetését szintén, és egységesen csökkentettem a képviselői tiszteletdíjakat is.    

‒ Mik voltak a 2020-ra tervezett fejlesztések, és milyen beruházásokra készülnek az idei évben?

‒ Létkérdéssé vált, hogy féken tartsuk a járványt, de eközben a gazdaság szereplőit és a munkavállalókat se hagyjuk magukra. Ehhez alapot adott, hogy a korábbi jobboldali városvezetés jelentős kormányzati segítséggel, valamint Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő hathatós közreműködésével komoly beruházásokat indított el az elmúlt években, amelyeket most menedzselni tudunk, hogy segítsük a gazdaság szereplőit és a munkahelyek megóvását. Így nemrég befejeződött a városmag évtizedes megújításának programja, egységes és esztétikus arculata lett Kanizsa belvárosának. A Modern Városok Program keretén belül jól halad a város új sport- és rendezvénycsarnokának építése, amely őszre a keleti városrész új központjává válik, számos sport- és kulturális rendezvénnyel. De rengeteg projekt fut még, például az egészségügyi alapellátó intézményeink megújítása, az Ipari Park 3 milliárd forint értékű fejlesztése, hogy két részletben mintegy 100 hektár terület kialakításával újabb befektetőket tudjunk majd kiszolgálni. A Csónakázó-tónál épül egy új kerékpáros park, és intézményeink energetikai korszerűsítése is elkezdődik, a Corvin utcában pedig új bölcsőde nyílik. Megkezdődnek a délkeleti elkerülő út és a 74-es út négysávosításának tervezési munkálatai. Mindezek összességében több tízmilliárd forint befektetését jelentik. Középtávon pedig az egyetemi és vállalati együttműködésben létrehozott kompetenciaközpontunk beruházása kiemelt, mivel amellett, hogy a jövő világproblémáira keresi a válaszokat, remélhetőleg nemsokára a MOL-lal közösen egy tudományos ipari park is születik itt a körforgásos gazdaság alapjainak megteremtésére. Bízom benne, hogy e park vonzza majd a befektetőket, mert ez a jövő, és a fiataljaink itt maradásának is fontos pillére.

‒ Amennyiben az élet visszatérhet a normális kerékvágásba, nyár elejétől milyen kulturális és turisztikai programok várják a Nagykanizsára látogatókat?

‒ Jelenleg megmondani, hogy mikortól térhet vissza a pezsgés az életünkbe, szinte lehetetlen. De ha nyártól újra nyit a világ, akkor elsősorban a civilek kezdeményezte rendezvények sokasága vár majd mindenkit, mert rengeteg elfojtott ötlet és energia fog felszínre törni. Ugyanakkor a Cseresnyés Péter által vezetett Mura Program révén nagyon komoly turisztikai fejlesztések indulnak idén Kanizsán és a térségben, igaz, most még tervezés szintjén. De a közeljövő turisztikai arculatát már meg fogják határozni ezek a beruházások, hiszen úgynevezett „okoserdő” vadaspark vagy 5 kilométeres erdei gördülő csúszópálya nem sok helyen van a világon.