Nagykálló ápolja a hagyományait és építi a jövőjét

A város jó földrajzi adottságai miatt egyaránt vonzó a befektetők és az otthont keresők számára is. Horváth Tibor polgármester büszkén beszélt magazinunknak az egyre népesebbé váló ipari parkról éppúgy, mint a kállai kettősről, amelynek hagyományát nem hagyják elveszni.

– Nagykálló szellemi értékekben igen gazdag, írja Ön a településről annak honlapján. Melyekre gondolt?

– Ahogyan a vármegye, úgy Nagykálló is kiemelkedő kulturális kincseket mondhat magáénak, gazdag, ma is értékkel bíró hagyományokkal. Elsőnek természetesen a világhírű kállai kettőst, Nagykállónak a 17. században megalkotott és négyszáz éven át megtartott, mindmáig élő, énekelt-táncolt hagyományát, illetve az ugyanezen a néven ismert hímzésmotívumokat kell megemlítenünk. Kelet-Magyarország legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, az immár harmincéves múltra visszatekintő Téka népművészeti táborunk isa kállai kettősre épül, s a nyári, egyhetes programon több ezer ember fordul meg. A hagyományőrző tábor a népzenéről, a néptáncról és a kézművességről, a kovácsolásról, a fafaragásról, a nemezelésről, a gyöngyfűzésről szól.

–  Sikerül helyben tartani a nagykállói fiatalokat?

– A település adottságai ilyen szempontból jók, az elvándorlás nem jelentős, sőt: szívesen költöznek kisgyermekes családok a városba, így például az óvodánk „telt házzal” működik. Nagykálló kertváros, a munkavállalók többsége ingázik Nyíregyházára, Nyírbátorra. A városstratégiánk alappillére azonban, hogy minél inkább helyben tudjuk foglalkoztatni a város lakóit, mindenekelőtt a fiatalokat.

– Hamarosan teljes lesz a kapacitás az ipari parkban…

– Az önkormányzat 100%-os tulajdonosa az ipari parknak, így maga szabja meg a fejlesztési irányokat, az árakat. Ennek köszönhetően megindultak a betelepülések, épülnek az új csarnokok, telephelyek. Ebben a ciklusban stabilizáltuk a város gazdálkodását, kifizettük az önkormányzaticégek hiteleit. Az „önmegvalósításra” a következő ciklusban tudunk koncentrálni. Ennek egyik megtestesülése az ipari park, amelynek nagyon jók az adottságai. Nagyon széles a betelepült cégek skálája: jött táplálékkiegészítőket gyártó és polikarbonát termékeket értékesítő vállalat, autókereskedés, sőt egy világon egyedülálló technológiát alkalmazó, lebomló csomagolóanyagokat gyártó cég is.

– Az utóbbi időben milyen fejlesztéseket sikerült megvalósítani, s melyek vannak napirenden?

– Sikeres pályázati időszakon vagyunk túl. Igaz ez a pályázatok darabszámára és összegére is. Komoly forrásokat nyertünk energetikai és turisztikai fejlesztésekre, de ami a legfontosabb számunkra, a rendezvényházunk kialakítására is. Ez utóbbi azért fontos a város életében, mert járási székhely vagyunk, de nincs művelődési központunk. A rendezvényház ezt a funkciót hivatott betölteni. Sikerült forrást nyernünk a Nap strand fejlesztésére is, ami valamikor a vármegye első közfürdője volt. A kút is ebből az időből származik, a termálvíz minősítésére is szeretnénk forrást találni. Legutóbb a medencék felújítására nyertünk pénzt, de az önkormányzat úgy döntött, hogy idén csupán kisebb karbantartási munkákat végzünk, és a strand a 2024-es szezonra újul meg. Egy korábbi pályázat újragondolásával egy szabadtéri rendezvényteret is „megálmodtunk” a strand és a sportpálya közötti területre. A 600 négyzetméteres létesítmény a megyében egyedülálló lehetőséget biztosít akár céges, akár gyermekprogramok megtartására.

– Milyen vonzerővel bír Nagykálló a turisták számára?

– A már említett Téka tábort minden évben július végén rendezzük meg. Ez egyedülálló rendezvény, s nagy igény van rá. Az önkormányzat anyagilag támogatja, de kormányzati szinten is elismerik. A bentlakók száma 6-700, a látogatóké pedig meghaladja a napi ezer főt. Tavaly a pásztorélet volt a témája, az ideinek pedig a nők, illetve a család lesz.

   Ami pedig az egyéb programokat illeti, az augusztus 20-i ünnepségre táncszínházi előadással készülünk. A Lecsófesztivál hosszú évek óta a város legnagyobb könnyűzenei és gasztrorendezvénye. Tavaly már majdnem 40 csapat főzött, versengett, és több ezer ember látogat el a fesztiválra, amelyet idén szeptember 8-án tartunk. A nevezési díjakból és egyéb forrásokból származó bevételt jótékonysági célra fordítjuk. A sztárfellépő a húszéves születésnapját ünneplő Kowalsky meg a Vega zenekar lesz.