Nagyigmánd dinamikusan fejlődő település

A közel háromezer lelkes község a Kisalföld keleti szegletében, a Közép-Dunántúli régióban helyezkedik el, félúton két megyeszékhely, Győr és Tatabánya között. Az ide látogató gyönyörű természeti környezetben szőlőskerteket, szántóföldeket, erdőt, mezőt, virágos közterületeket és vendégszerető, kedves és dolgos embereket láthat. Hajduné Farkas Erika polgármestertől kéretünk interjút.

– Milyen Nagyigmánd gazdasága?

– A falu már 1860-ban bekapcsolódott az ország vasúti vérkeringésébe, amely a személyi közlekedés mellett a teherszállítással a mai napig biztosítja a helyi gazdaság fejlődését. A vasút mellé az elmúlt éttizedekben is több vállalkozás települt, melyekhez megtörtént iparvágányok kiépítése.

   Két ipari parkunk, a Burgert Róbert Agráripari park és az Ácsi úti ipari park az itt élő embereknek munkalehetőséget és megélhetést biztosít, illetve hozzájárul a település fejlődéséhez.

   E kereskedelmi és gazdasági övezetek, az M1-es autópálya közelsége, a vasúti közlekedés, mind-mind lehetőséget nyújtanak a legkülönfélébb vállalkozások indításához. Jelenleg a Nagyigmándot Áccsal összekötő főút mellett található ipari parkunkban 11 hektár szabad területtel rendelkezünk, amely befektetőre vár.

– Nagyigmánd hírét különleges gyógyvize vitte az országhatárig, sőt azon is túlra…

– 1862-ben településünk Kocs felöli határában a gazdák kutakat ástak az állatok itatására, de miután ittak a vízből, felkérték a komáromi Schmidthauer Antal gyógyszerészt, hogy vizsgálja meg a kút vízét.  A vizsgálat kimutatta, hogy víz a rendkívül ritka „keserű sós ásványvizekhez” tartozik, mely rendkívül gazdag magnézium-szulfátban. Schmidthauer eredményét Budapesten is igazolták, majd megvásárolta a területet, és Komáromban elkezdte palackozni a vizet. „Igmándi Keserűvíz” néven került forgalomba, mely az európai országokon kívül a tengerentúlra is eljutott.

   A víz gyógyító hatását többféle betegségre alkalmazták, gyomorbántalmakra, emésztőszervi bajokra, kiütésre, köszvényre, nőgyógyászati problémákra több mint 125 éven át. Ám 1989-ben a kutakat bezárták, mert a talaj a nagyüzemi mezőgazdaság miatt elnitrátosodott. A keserűvíz emlékét a település a címerében azóta is őrzi. 

– A község vezetése miben tudja segíteni az itt letelepedni szándékozókat?

– Helyi önkormányzati rendeletünk lehetőséget nyújt arra, hogy lakáscélú kamatmentes kölcsönt vegyenek igénybe a 45. életévüket még be nem töltött, Nagyigmándon letelepedni vágyók. A támogatás összege új családi ház vagy lakás építéséhez, valamint vásárlásához 700 000 Ft, használt családi ház vagy lakás vásárlása esetén pedig a támogatás maximális összege 600 000 Ft. Életkorra tekintet nélkül lakásbővítéshez, állagmegóváshoz, felújításhoz, komfortfokozat növeléséhez, korszerűsítéshez 400 000 Ft, összegben igényelhető a kölcsön.

   Továbbá annak a kérelmezőnek is nyújtható támogatás, akinek lakhatása elemi kár miatt került közvetlen veszélybe és a lakás gazdaságosan helyreállítható, 500 000 Ft összeghatárig.

   Támogatjuk a Nagyigmándon született gyermekeket. Az életkezdési támogatásról szóló rendeletünk értelmében a szülők kérelmére gyermekenként 120 000 Ft összegű támogatást folyósítunk több részletben azon nagyigmándi lakosoknak, akiknek gyermeke szintén nagyigmándi lakóhellyel rendelkezik. A támogatás feltétele, hogy a gyermek tanulmányait a helyi bölcsödében, óvodában, illetve helyi általános iskolában kezdje meg. Minden félévben ösztöndíjpályázatott írunk ki a felsőoktatásban tanuló nagyigmándi hallgatók támogatására.

– A közelmúltban milyen beruházások történtek Nagyigmándon?

– A Magyar Falu program keretében a Kincseskert Óvoda udvarának felújítására, a háziorvosaink számára orvosi eszközök vásárlására, valamint a Bercsényi utcai közúti híd felújítására nyertünk pályázatot, melyek az elmúlt évben sorra megvalósultak. Idén a legnagyobb beruházásunk az 1990-ben épült Magos Művelődési házunk teljes felújítása és bővítése lesz, melyre a TOP Plusz Élhető települések című pályázaton 300 millió Ft-ot nyertünk.

– Melyek a község legfigyelemreméltóbb nagyrendezvényei?

– A nagyigmándi lakosokat egész évben változatos rendezvények várják, ahol a programokat helyi és meghívott fellépők színesítik. Minden évben megrendezésre kerül nyáron a ,,Nagyigmándi Nap”, télen pedig a ,,Nagyközség Karácsonya”, valamint az adventi gyertyagyújtás is hagyománnyá vált településünkön. A helyi civil szervezetek is folyamatosan szerveznek különféle kulturális és sportprogramokat. A horgászat szerelmeseit pedig a Szendi út mellett található horgásztó töltheti el reménnyel.