Nagy gonddal állították össze az idei Bánki Nyár programját

Bánki tószínpad

Tíz héten át kínál változatos programokat a Bánki Nyár rendezvénysorozata. A színházi előadások, sportesemények és koncertek mellett idén is a nógrádi falu ad helyet a Louis Armstrong Jazzfesztiválnak és a hajómodellező világbajnokságnak. 

Több mint 25 éve várják a nyaranta Bánkon pihenő, üdülő vendégeket gondosan tervezett rendezvénysorozattal. – Büszkén mondhatjuk, hogy a miénk az ország egyik legszebb környezetben lévő szabadtéri színpada. Nagysága és nézőterének befogadóképessége biztosítja, hogy bármilyen nagyszínpadi produkció helyszíne lehessen. Az amfiteátrumszerű lelátójáról megcsodálható a színpad mögött elterülő, színeit és hangulatát örökösen változtató tó, melynek látványa még különlegesebbé teszi a színházi élményt – ajánlja a nógrádi település hagyományos programsorozatának honlapja.

Az idei program, amely az augusztus 22-ig tart, családi sportnappal indult. Kenuzásra, vízilabdázásra nyílt lehetőség a tavon, illetve tereptriatlont és kerékpáros MTB-versenyt szerveztek. A Bánki Nyár vendégei három színházi előadást láthatnak a vízi színpadon. Június 20-án az Apácák című musicalkomédiát, augusztus 14-én a Dózsa György, a nép fia című rockoperát, augusztus 20-án G. B. Show Sosem lehet tudni című vígjátékát tűzik műsorra.

Fellépnek Bánkon a Neoton sztárjai Csepregi Évával és Végvári Ádámmal, koncertet ad az Ossian, a Blues Fathers és a Norton együttes. A Bánki Nyár záró programja augusztus 22-én a Hooligans koncertje lesz.
Júliusban mulatós estet ad Nótár Mary és a Tesók együttes, folklórműsorral mutatkozik be a Palóc Néptáncegyüttes. Augusztus első két napján rendezik meg a 49. Nemzetiségi Találkozót és XX. Nógrád Megyei Folklór Fesztivált.
Idén is számos koncertet szerveznek a VII. Bánkitó Fesztivál keretében. Ott lesz többek között a Csaknekedkislány, Antonia Vai és a Colourblock.
2011-ben először rendeztek Magyarországon hajómodellező világbajnokságot, méghozzá Bánkon. A verseny most – mint azt az MTI megírta – visszatér a Bánki-tóra, 14 ország versenyzőjének mintegy 40 hajójával.
Június 26-án kezdődik a háromnapos XI. Louis Armstrong Jazzfesztivál. A hagyományos fesztivált a Benkó Dixieland Band koncertje nyitja meg, és gospel koncert zárja 28-án. Fellép a fesztiválon mások mellett Berki Tamás, a Budapest Jazz Orchestra, Suba Attila, Lázár István és a Kőszegi Allstars Jazz Jam Band.

fotó: bank-falu.hu