Mozogjunk sokat, irány az erdő! – A természetgyógyász tanácsai

Gemenci erdő

Azt a tényt, hogy mozgás nélkül nem lehet egészséges életet élni, nem szükséges részletesen megmagyarázni. Azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy tulajdonképpen miért is olyan fontos szervezetünk számára a fizikai aktivitás, a testmozgás és a sport.

A tudományos kutatások számos magyarázatot kínálnak a fenti kérdés megválaszolására. Mozgás közben megnő a szervezet oxigénszükséglete, ami a vér pH-értékét lúgos irányba tolja. Ennek az egészségünk szempontjából az a jelentősége, hogy a daganatos sejtek savas közegben érzik jól magukat, a lúgos közegben viszont elpusztulnak. Nem véletlen, hogy a természetgyógyászat egyik jelentős területe a daganat elleni küzdelemben az oxigénterápia.

   Kiemelkedő szerepe van a rendszeres testmozgásnak a csontritkulás megelőzésében, mivel a kalcium csak mozgás hatására képes beépülni a csontokba. Aktivitás hatására endorfin termelődik a szervezetben, amit boldogsághormonnak is nevezünk, így a tevékeny életmód antidepresszáns hatással is bír. Kitüntető szerepe van a stresszkezelésben.

   Szintén köztudott tény, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát – ami a fejlett társadalmak egyik vezető halálozási oka – a mozgás jelentős mértékben csökkenti. Az aktív mozgáshoz elengedhetetlen a folyadék- és a magnéziumpótlás! A magnézium létfontosságú ásványi anyag, amely számtalan biokémiai folyamatban játszik szerepet, de a mozgás tekintetében, a szív-izom és más egyéb izomműködésünk számára nélkülözhetetlen. 

   Amennyiben a rendszeres testmozgást erdőben végezzük el, plusz hozadékként jelenik meg a természet energetikája. A városokban lévő zajártalom, a fényszennyezés, a betonházakban való élet, a vegyi anyagok, az élelmiszeradalékok, a kipufogó gázok és egyéb más ártó hatások alaposan megterhelik az ember pszichéjét és egészségi állapotát. 

   Sokan azt tartják, hogy a fák képesek megtisztítani az embert a negatív energiáktól. Szívből ajánlom, hogy ha erdőben jár, öleljen meg egy fát, mert hatalmas energiával képes feltölteni.

Az erdő illata különböző pozitív érzelmeket vált ki az emberből, ami a stresszhormonok szintjét csökkenti, segít ellazulni, normalizálódik a vérnyomás. Az immunrendszer NK-sejtjei jelentős mértékben felszaporodnak. Ezek a sejtek vesznek részt a tumoros sejtek és a vírussal megfertőződött sejtek eltávolításában.

   Tehát irány az erdő! Öltözzünk rétegesen jól szellőző ruhába, így a hidegtől sem kell félni. Dr. Edvin Thoma erdőszakértő szavai szerint: „Mi, emberek még ma is azokat a szoftvereket használjuk, amelyekre a kőkorszakban volt szükségünk. Ezért olyan pihentető az erdőben tartózkodás, mert a tudatalatti a természetet a legmélyebb kikapcsolódás forrásaként azonosítja.”

Koppány-Pethő Tünde

természetgyógyász

www.bridge4you.hu