Mit együnk a meleg nyári hónapokban?

Dinnye

A táplálkozás az élet megrontója is lehet, ha nem figyelünk eléggé, mikor mit együnk, hogy kellemesen, frissen érezzük magunkat. A nyári melegben ösztönösen is érezzük, hogy nem feltétlenül disznótorossal kell zárnunk a napot. De akkor mit együnk? Kérdéseinkre Miháldy Kinga dietetikus válaszolt.  

− Hogyan változik szervezetünk tápanyagigénye a nyári melegben, s ennek tükrében miképpen változtassunk étkezéseinken?

− A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége „Okostányér” címmel elkészítette az új magyar táplálkozási ajánlást, amelynek egyik legfontosabb tanácsa, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. Különösen fontos ez nyáron, amikor a nagy melegben szervezetünk a szokásosnál több folyadékot igényel. A kánikulában együnk minél több lédús gyümölcsöt, például görögdinnyét, őszibarackot. (A megfelelő folyadékpótlás azonban más évszakokban is nagyon fontos!) Nyáron kerüljük a nehéz ételeket! Bármilyen finom is a nagyi töltött káposztája, inkább könnyű ételeket válasszunk.    

− Vásárláskor mire figyeljünk különösen?

− Minél több gyorsan és könnyen elkészíthető alapanyagot vásároljunk: inkább halat, csirkét, sovány vörös húsokat és sok zöldséget, gyümölcsöt tegyünk a kosárba! Vásárláskor vigyünk magunkkal hűtőtáskát, és a gyorsan romló élelmiszereket (tejtermékeket, húst stb.) abba tegyük.

− Milyen ételeket kerüljünk a kánikulában?

− Elsősorban a nehéz, sós és zsíros ételeket. Nyári melegben is ajánlatos változatos reggelivel kezdeni a napot, a szendvicsekhez együnk bátran salátát, uborkát, paprikát, paradicsomot, a müzliket friss gyümölcsökkel készítsük. Kedvelt nyári társas időtöltés a bográcsozás, grillezés családi vagy baráti körben. A hagyományostól eltérően a bográcsos ételeket is készíthetjük kevesebb zsiradékkal és hosszabb lével, ízesítsük friss zöld fűszerekkel, így kevésbé terhelik meg a gyomrot (például a tárkonyos csirkeragu).  A rácson sem feltétlenül csak zsíros húsok és kolbászok sülhetnek, hanem lehet hal vagy csirke is, amit salátával tálalhatunk. De bátran grillezzünk zöldségeket is, nemcsak egészségesek, hanem igencsak ízletesek akár önmagukban is.