Miskolcé az ország legfiatalabb és legmodernebb buszflottája

Miskolc

Új, környezetkímélő gázüzemű autóbuszok váltották fel a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. meglévő, sok szempontból elavult járműveit. Hetvenöt új, környezetbarát, gázüzemű, alacsonypadlós, MAN gyártmányú autóbusz állt csatarendbe a borsodi városban.

Miskolcon a közösségi közlekedés megújulásának napján szakmai konferenciát rendeztek, átadták a gázüzemű autóbuszok töltőállomását, majd sok száz miskolcinak egy nagyszabású rendezvényen mutatták be az új járműveket, s elbúcsúztak a forgalomból kivont, elavult Ikarus buszoktól.
A CNG-üzemű, sűrített földgázzal hajtott buszok forgalomba állításával Miskolcon javarészben már alacsonypadlós, klimatizált buszok járnak, amelyek megfelelnek az Euro 6-os környezetvédelmi követelményeknek is. Az új autóbuszok 9,2 milliárd forintba kerültek, ebből 1,8 milliárd forint volt az állami támogatás, a fennmaradó részt kedvező lízingkonstrukcióval fedezi a város.
A város polgármestere, Kriza Ákos azt mondta, ezzel a közösségi közlekedés fejlesztése nem áll meg Miskolcon, a tervek szerint a buszok cseréje folytatódik, az önkormányzat az elektromos járművek üzembeállítását helyezi előtérbe. Korábban megújult a villamosflotta, illetve most az autóbuszállomány.

A miskolci CNG-buszflotta 40 szóló és 35 csuklós járműből áll, az utóbbi típust 2015-ben az év autóbuszává választották. A szóló buszon 31 ülő- és 54 állóhely, a csuklós változaton 42 ülő- és 113 állóhely van, emellett babakocsi szállítására és a kerekesszékkel közlekedők számára külön helyet biztosítottak.

fotó: iho.hu