Mindszenty-múzeum és zarándokközpont épül Zalaegerszegen

Mindszenty

Kormányzati támogatással újul meg a zalaegerszegi Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont. A közel 5,7 milliárd forint támogatás segítségével komplex kulturális és vallási turisztikai fejlesztések megvalósítását tervezik, köztük múzeum- és templomfelújítást, illetve egy zarándokszállás kialakítását.

 

Az utóbbi évtizedek legjelentősebb beruházása Zalaegerszegen a Mindszenty-emlékközpont létrehozása, mégpedig abból a célból, hogy méltó emléket állítsanak a bíborosnak, aki még plébánosként 25 éven át szolgált a városban.

A tavaly kapott 500 millió forint összértékű kormányzati támogatás a tervezett fejlesztések előkészítésére szolgál. A leendő múzeumi központ előkészítésére, a területszerzésre és a tervezésre 163,4 millió forinttal számol a program, a teljes beruházás költsége pedig 5,7 milliárd forint.

Mindszenty József a város életében fontos, kiemelkedő személyiség volt, akinek az emlékét ápolni és gondozni kell. Ferences templomot épített, ide hívta a Notre Dame női kanonokrendet, és olyan erős hitet adott, ami ma is jellemzi Zalaegerszeget – mondta Vigh László. A térség országgyűlési képviselője rámutatott arra, hogy a zalai megyeszékhely fejlődésének egyik fontos állomásaként valósulhat meg a Modern Városok Program keretében a Mindszenty-emlékközpont.

Zöldmezős beruházásként épül meg a bíborosnak és a kommunista diktatúra egyházüldözése áldozatainak emléket állító múzeum a teljes felújításon áteső Göcseji Múzeum mellett. Konferenciaterem, irodák, közösségi helyiségek lesznek az új épületben, a meglévő múzeumban pedig egy állandó várostörténeti kiállításnak adnak helyet, és bővül Németh János Kossuth-díjas keramikusművész állandó tárlata is.

Felújítják a közelben álló Mária Magdolna-plébániatemplomot, amelybe új orgona kerül, megújul továbbá a közgyűlési díszteremnek és a levéltárnak helyet adó Kvártélyház is, ahol létrehozzák a Zala megye történetét bemutató állandó kiállítást is. A bíróság mögötti területen a látogatóknak parkolóházat építenek, a botfai városrészben álló Hűvös-kastélyt pedig zarándokszállássá alakítják át.

fotó: http://gocsejimuzeum.hu/