Mindent megtesznek a Pest megyei vállalkozókért

VOSZ

A VOSZ Budapesti és Pest Megyei Regionális Szervezete feladatainak középpontjában a mikro-, kis- és középvállalkozások számra nyújtott szolgáltatások állnak. Munkájuk hatékonyságának növelése érdekében a VOSZ BPMRSZ együttműködik minden olyan szervezettel, amelyek a vállalkozók számára nyújtott szolgáltatásokban partnerei lehetnek.

Mint minden esztendő elején, a VOSZ Budapesti és Pest Megyei Regionális Szervezete idén is megtartotta évi rendes közgyűlését, amelyen a tagság többek között elfogadta a 2018-as tervet. Ennek a dokumentumnak egyik kiemelt pontja, hogy a Szervezet a korábbiaknál is aktívabb kapcsolatot kíván kiépíteni Pest megyei vállalkozóival. Különös aktualitást ad ennek a nyitásnak, hogy a Közép-Magyarország Régió kettéválasztásáról szóló 2013/2015 (XII. 29) kormányhatározat lehetőséget ad 2020 után arra, hogy Pest megye vállalkozói ne „szenvedjék el” a központi régió pályázati, pályáztatási hátrányait.

Marjay Gyulától, a VOSZ BPMRSZ elnökétől megtudtuk, hogy szeretnék megismertetni a megye minél több vállalkozójával azt, hogy mivel foglalkozik a Szervezet, hogyan és milyen eszközökkel látja el érdekképviseleti tevékenységét, miben és milyen módon segíti a vállalkozók munkáját. Továbbá azt is, hogy miként működik a VOSZ tudományos, művészeti és oktatási mecenatúrája, nevezetesen a megyei, regionális Prima Díj megyénkben is immár 11 éve működő rendszere.  2017-ben is hat Regionális Prima Díjat adtak át, mellette két különdíjat, és több mint tíz vállalkozó részesült az „Év Vállalkozója”, illetve az „Év Regionális Vállalkozója” elismerésben. Ebben a munkában a VOSZ BPMRSZ szeretné a települési önkormányzatokat is aktív szereplőnek, együttműködő partnerének tudni, mivel ők állnak legközelebb a településükön működő vállalkozásokhoz.

Marjay Gyula elmondta azt is, hogy Pest megye falvaiban, községeiben és városaiban rendszeresen tartanak vállalkozói összejöveteleket, vállalkozói fórumokat. Mint tudjuk, több Pest megyei településen döntött a testület az adott település kiváló vállalkozója díj megalapításáról, ennek időszakonként történő átadásáról. Ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken a VOSZ munkatársai minden alkalommal részt vesznek, és a helyi tudnivalókon túl közvetlenül adnak tájékoztatást a legújabb adó-, pályázati és piaci információkról. Meghallgatják a vállalkozók véleményét és javaslatait a munkaerőpiac és a szakképzés helyzetéről, a bürokrácia útvesztőiről. E javaslatokat viszik aztán tovább a jogalkotók, valamint a jogalkalmazók irányába. Az elmúlt években – tájékoztatta magazinunkat a VOSZ megyei elnöke − aktív kapcsolatot ápoltak a NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságával is, akikkel az együttműködési megállapodásukat a 2016. évi üzletemberek számára szervezett találkozón újították meg.  Ennek keretében rendszeres ingyenes adófórumokat rendeznek a vállalkozóik számára, amelyeken esetenként egyéni kérdéseket is meg lehet beszélni a NAV szakembereivel.

A VOSZ Pest megyei szervezete együttműködési megállapodást kötött a Magyar Országos Közjegyzői Kamarával is, amely szintén segíti a munkájukat tájékoztatási tevékenységével, így rajtuk keresztül a vállalkozók munkáját is: egyebek mellett a követelések behajtásában, ajándékozási és öröklési ügyekben, de sok más témában is. Továbbá folyamatos kapcsolatot tartanak a Pest Megyei Kormányhivatallal, különösen annak Foglalkoztatási Főosztályával, valamint a vállalkozói ügyeket koordináló egységeivel. Az idei és a következő esztendőkben komolyan kell foglalkozni a vállalkozói generációváltással, erről szükséges az idősödő és fiatal vállalkozókat is tájékoztatni. Mi módon tud továbbvinni egy családi vállalkozást a család fiatalabb tagja, vagy hogyan lehet fenntartani azon cégek működését, amelyek fontosak az adott település számára. A VOSZ Pest megyei szervezete ebben a kérdésben is szeretne aktívan együttműködni a helyi önkormányzatokkal.

Végezetül Marjay Gyula az olvasók figyelmébe ajánlja a második alkalommal megjelent Pest megye TOP 100 kiadványt, a megye 100 legnagyobb vállalkozásáról, amelyet a Cosmo Média Kft. a megyei NAV-val és a megyei VOSZ-szal közösen állított össze.