Mindenkit vár a Harkányi Gyógyfürdő

Harkány

Közép-Európa egyik leghíresebb fürdőhelye a pihentető, frissítő és gyógyító kezelések mellett minden korosztály számára kínál igazi strandélményeket is. A kedvező éghajlat, a napsütéses órák magas száma és a gyógyfürdő mikroklímája egyaránt vonzó a vendégek számára. Marosi-Melles Andrástól, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. elnök-igazgatójától kértünk interjút. 

– A harkányi gyógyvíz legendája több mint kétszáz éves, elsőként Batthyány Antal gróf nevéhez kapcsolható. De hogyan is szól a történet?

– A gyógyvíz felfedezése a Batthyány család tagjaihoz köthető, akik annak érdekében, hogy a megnövekedett állatállományukat nagyobb területű legelőkhöz juttassák, birtokukon, a Gyűd-Harkány között elterülő mocsarak lecsapolásába fogtak. 1823-ban a lecsapoláskor az egyik munkás, Pogány János jobbágy a mocsárból felbuzgó meleg vízben áztatta fájós lábát, s attól meggyógyult. Gyógyulásának hamar híre ment a környéken, és az uradalom is felismerte a gyógyvíz hatását, melynek köszönhetően megkezdődött a gyógyfürdő kiépítése.

   Létezik azonban egy népi monda is, amely Harkány és környéke kialakulását az ördög kudarcba fulladt leánykérésének legendájával köti össze. Az ősi monda úgy tartja, hogy a harsányi hegy lábánál élő öreg boszorkány páratlan szépségű lányára, Harkára még az ördög is szemet vetett. A vénasszony próbatétel elé állította az ördögöt, aki csak akkor kaphatta meg a lány kezét, ha egy éjszaka alatt, kakasszóig felszántja a köves hegyoldalt. A boszorkány látva, hogy az ördög már majdnem elvégezte a munkát, cselhez folyamodott, és pirkadat előtt a kakas hangját utánozva elkukorékolta magát. Az ördög mérgében, hogy elbukta a próbatételt, nagyot toppantott, és ahol elnyelte a föld, azóta kénes, meleg vizű forrás tör fel a mélyről.

   Városunkban mindkét eredetnek teret adunk, a Batthyány család emlékét a kórház külső falán emléktábla őrzi, és évente megkoszorúzzuk, a mesét pedig népszerűsítjük, a térség programjain a fellépő csoportok különböző feldolgozásokban mutatják be a legendát.

– Mi a nevezetes kénes gyógyvízének titka? Harkány hol foglal helyet az európai gyógyturizmus célállomásai között?

– Az Európában egyedülálló harkányi gyógyvíz 50-70 méteres mélységekből, átlagosan 62 °C hőmérséklettel tör a felszínre. Számos ásványi sót, nátriumot, kloridot, jódot, brómot és további anyagokat is tartalmaz, gyógyászati szempontból a legjelentősebb ásványi anyaga a karbonil-szulfid (COS), amely a kifolyó vízben felszabadul, bomlik, átalakul kénhidrogén-gázzá, ez adja a jellegzetes szagát. A vízben apró szemcsékben kiváló elemi kén jól megfigyelhető a medencében is oldalfényben. A bőrön át és belélegezve egyaránt igen aktívan szívódik a szervezetbe: felszívódása 150-szeres az egyéb kénvegyületekkel, például a szulfátokkal szemben. A szervezetbe jutó kén az ízületeinkben található porcot alkotó kéntartalmú vegyületek pótlását segíti elő, így a mozgásszervi problémák kezelésére kiválóan alkalmas. Emellett bizonyítottan segít a psoriasis, azaz a pikkelysömör kezelésében, a krónikus nőgyógyászati gyulladások kezelésében, valamint az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére is alkalmas.

   Hazánk, mint tudjuk, gyógyfürdőkben bővelkedik, összesen 98 ÁNTSZ által minősített gyógyfürdő van Magyarországon, bár érdemes megemlíteni, hogy ezek közül nem mindegyiknek van gyógyvíze. Gyógyfürdőnek ugyanis az számít, ahol valamilyen fürdőgyógyászati kezelést végeznek, és hivatalosan kérelmezték a gyógyfürdő titulus használatát. Elegendő lehet a gyógyvíz-minősítés nélküli termálvíz is, vagy pusztán a közműhálózatról érkező csapvíz, ha azzal kezeléseket végeznek.   A Harkányi Gyógyfürdő a közel 200 éves múltjával, egyedülálló gyógyvízével és folyamatosan bővülő szolgáltatásaival egyértelműen a nemzetközi jelentőségű fürdők között helyezkedik el.

– Milyen kényelmi, és milyen gyógyászati szolgáltatásokat kínál maga a gyógyfürdő? A reumatológiai szakrendelések mellett mit foglalnak magukban az úgynevezett komplex kezelési akciók?

– A gyógyfürdőben a társadalombiztosítás támogatásával számos szolgáltatást kedvezményes áron vehetnek igénybe a vendégek abban az esetben, ha már valamilyen mozgásszervi betegség megállapítható. Jelenleg kilencféle fizioterápiás gyógykezelést, valamint komplex csomagban fürdőgyógyászati ellátást támogat a társadalombiztosítás, emellett többféle nem támogatott kezelés közül választhatnak a gyógyulni vágyók. Ami a kényelmi szolgáltatásokat illeti, fülgyertya, köpölyözés és legalább ötféle masszázs vehető igénybe. 

   A bizonyos időközönként meghirdetett komplex kezelési akciónk esetében a fürdő orvosához kell bejelentkezni, háziorvosi beutaló viszont nem szükséges, és az általa javasolt három kezelés kérhető masszázzsal vagy anélkül, és természetesen az akciós ár az egész napos gyógyfürdőbelépőt is tartalmazza. 

– Melyek voltak a legutóbbi fejlesztések a fürdő területén, és milyen további terveik vannak a közeljövőt illetően? Elegendőek-e a pályázati lehetőségek, illetve a turisztikai szektort erősíteni célzó támogatások?

– A Harkányi Gyógyfürdő Zrt. fejlesztése 2015-től folyamatos, a kormány támogatásának köszönhetően: akkor kezdődött a Lepke medencék felújításával és a csúszdapark bővítésével, felújításával, majd megépült a beltéri gyermekvilág, és felújításra került a jelenlegi Gyógyfürdő és Vízivilág épülete. A Vízivilág épületrészben nyílt meg az új szaunavilág számos wellness-szolgáltatással. A fürdő jelenlegi fejlesztése a kormány 3,8 milliárd forintos támogatásából történik, melyet a harkányi önkormányzatnak biztosított 2018. év végén. Ebből az összegből több mint 3,3 milliárd forintot infrastrukturális beruházásra fordíthattunk. Ebből az összegből valósult meg a tavaly szeptemberben átadott új téli élményfürdő, a Vízivilág, valamint a legújabb, kültéri gyermekbirodalom is. A vendégek egyébként nagyon szeretik az új Vízivilágot, a téli hónapok forgalmán jól látszik, hogy valóban a családok kedvencévé vált. A kültéri gyermekbirodalom tavaly év végén készült el, azonban mivel kültéri medencékről van szó, a jó idő bekövetkeztével kezdődhetnek majd meg a terheléses próbaüzemek. Várhatóan a nyári szezonban ez a rész is nyitva áll majd a vendégek előtt. Különböző életkornak megfelelő játékok, szimulált vízesés, vízágyúk, kis méretű csúszdák szolgálják majd a gyermekek örömteli szórakozását. 

   A kormánytámogatás lehetőséget adott a további fejlesztések megtervezésére is. Ennek köszönhetően a strand északkeleti részére két nagy méretű medence (hullámmedence, mediterrán tengerpart) kiviteli tervei készültek el, illetve egy új ételudvart és egy új szekrényes öltözőrendszert terveztünk. Emellett a strandbejárat környezete is új formát kapna. A két főbejárat közti útszakasz felújítását is tervezzük, illetve a fürdő nagyszínpadának környezetét is átalakítanánk. Ezenkívül a forgatóház rekonstrukciója, egy új üvegház, valamint egy új gyógyászati szárny megépítése is szerepel a terveinkben. 

– Mivel készül a főszezonra a strandfürdő? Mi minden várja a kisgyermekes családokat, a tinédzsereket vagy akár az idősebb látogatókat? Lesznek-e idén is vendégcsalogató szabadtéri kulturális és zenés programok a strand területén?

– Terveink szerint az idén május 13-án nyit a strand, és nagyon sikeres szezonra számítunk. A Harkányi Strandfürdő területén 7 pályás csúszdaparkkal, sportpályákkal (strandfoci, röplabda, lengőteke, pingpongasztal) és felújított játszótérrel várjuk a vendégeket. A pihenést szolgálja a strandot körülvevő nagy területű árnyékos, gondozott park. 

   A Harkányi Gyógyfürdő és Vízivilág az idei évben a kültéri termálmedencéjével, illetve egy új, négy medencéből álló gyermekbirodalommal bővült. Minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget. A Harkányi Strandfürdő az idei évben is különleges programokkal várja látogatóit. Hagyományosan a fürdőben rendezzük meg a gyermeknapot május 29-én, emellett rendszeresek mind télen, mind nyáron a fiatalok által is kedvelt éjszakai zenés fürdőestek. A leglátogatottabb a Harkányi Fürdőfesztivál, amely idén július 15. és 17. között kerül megrendezésre kulturális és zenés programokkal, neves előadók koncertjeivel.