Minden magyar iskolában lesz internet 2016 végére

Internetező nő

Az infokommunikációs szektor fejlesztésével kívánja javítani a kormány a magyar emberek életminőségét. Az elsők között Nyíregyházán intelligens városfejlesztést hajtanak végre, de folytatódik a Sulinet+ program is. A területért felelős helyettes államtitkár szerint a fejlesztések lendületet adnak a nemzetgazdagságnak.

Magyarország lerakta a fenntartható, kiegyensúlyozott növekedés alapjait. A soron következő szintlépés legfontosabb tényezője pedig az infokommunikációs szektor, amely értéktöbbszöröző hatásával más ágazatokét felülmúló bővülést képes generálni, lendületet adva a nemzetgazdaságnak és javítva a magyar emberek általános életminőségét – mondta

Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár a Networkshop 2015 Országos Informatikai Konferencián, Sárospatakon.

A szektor biztosította versenyelőny lehetőségét felismerve hívta életre a kormány piaci és intézményi partnerek bevonásával a 2014–2020-as időszakra szóló, átfogó infokommunikációs fejlesztési programját, a Digitális Magyarországot. Az elsők között Nyíregyházán intelligens városi fejlesztéseket hajtanak végre, 2015 végére az egész településen 100 százalékos lefedettséggel lesz elérhető a szupergyors internet. Képzési és felzárkóztató programokat indítanak, bővítik az elektronikusan igénybe vehető közszolgáltatások számát, és arra ösztönzik a vállalkozásokat, hogy növeljék működésük informatizáltságának mértékét. A Nemzeti Infokommunikációs Stratégiában kijelölt pillérek mentén országszerte további, korábban példátlan léptékű fejlesztések várhatóak – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Az IKT-szektor nemcsak a gazdasági növekedésben, a foglalkoztatottság bővülésében, a vállalkozások versenyképességének fokozásában játszik komoly szerepet. Az ágazat fejlesztése hozzájárul az életminőség javításához, az esélyegyenlőség megteremtéséhez, a tudományos ismeretek és a kulturális javak hozzáférhetőségének kiszélesítéséhez.

Az uniós támogatással megvalósuló Sulinet+ programban idén 350, jövőre további 300, hátrányos helyzetű településen működő iskola kap 100 Mb/s-os sávszélességű internetelérést. A program zárásakor a közel 4200 intézmény döntő többségében rendelkezésre áll majd a 100 Mb-es sávszélességű kapcsolat. 2016 végére nem lesz internettel el nem látott iskola Magyarországon. A tervek szerint minden második intézményben újonnan kialakított wifi-hálózat segíti majd a telekommunikációs eszközök használatát a tanárok és a diákok számára.

fotó: pixabay