Minden korosztálynak élmény az ópusztaszeri park

Ópusztaszer tópart

Egész évben látogatható, és látogatják is az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot. Se szeri, se száma az újdonságoknak, programoknak. Az ide érkezők kiszolgálásának színvonalát emelő, a látnivalók sorát gazdagító fejlesztésekről, valamint a további tervekről Kertész Péter ügyvezető igazgató adott tájékoztatást.

Rengeteg az új látnivaló az emlékparkban. Milyen forrásból milyen fejlesztéseket hajtottak végre?

– 2013-2014 a fejlesztések jegyében telt nálunk. Európai uniós forrásból számos újdonságot tudtunk megvalósítani. Ezek között két határon átnyúló program is volt, melyekben romániai partnerekkel dolgoztunk együtt. Megújult a szélmalom, mégpedig oly módon, hogy be is lehet üzemelni. Korhű tárgyakkal rendeztük be, amiket a látogatók kézbe vehetnek. 2013-ban adtuk át a Puszta házát, ami ökocentrumként működik, bemutatja a körülöttünk lévő állat- és növényvilágot, emellett az egészséges életmódra nevelés bázisa. 2013-ban egy kiemelt turisztikai pályázat keretében felépült egy új, többfunkciós látogatóközpont, ahol vendégváró, foglalkoztató helyiségek, előadóterem és időszaki kiállítási termek találhatóak. A Feszty-körképnek is helyet adó Rotunda épülete ma már belülről teljesen körüljárható.

Az új kiállítások olyan korszerű multimédiás és interaktív elemeket is tartalmaznak, amelyek mindenben megfelelnek a mai kor múzeumi-turisztikai elvárásainak. Örökségműhelyünkben pedig látogatóink valódi régészekké, antropológusokká válhatnak, és a gyakorlatban is kipróbálhatják a különböző népi mesterségek fogásait.

Vendégeink vetítőtermünkben a parkhoz kapcsolódó történelmi időkről háromdimenziós filmeket nézhetnek, amelyek listája folyamatosan bővül. Elkészült a Hungarikum tárház, valamint egy 300 fős konferenciaközpont.

Nyílzápor

– Utóbbi kialakítását mi indokolta?

– Mint muzeális kiállítóhely és emlékpark a törvény nem írja elő számunkra a tudományos háttérmunkát, de mi erre komoly hangsúlyt fektetünk. A központot június 30-án adtuk át, azóta már történészek, zenészek tanácskoztak nálunk. Később, ha lesz rá lehetőség, minőségi szálláshelyeket is szeretnénk kialakítani, most a többnapos konferenciák szervezése során környékbeli szállodákkal működünk együtt.

– Annak mi a jelentősége, hogy a Rotunda körbejárhatóvá vált?

– Így újabb kiállítások nyílhattak, köztük egy hiánypótló tárlat a Feszty-körkép születéséről, parkba kerüléséről. Van egy panoptikumszerű Feszty-szalon, ahol azokat a személyeket jelenítjük meg, akik részt vettek az elkészítésében, rekonstruáltuk a Kingyesi tanyát, ahol a vázlatok készültek.

Igyekeztünk belopni a középkort is a parkra, ezzel az időszakkal eddig csak a Szer monostor kiállítás foglalkozott, most bővítettük az interaktív Várak, csaták kiállítással. Megnyitottunk egy numizmatikai kiállítást is, amelyben megismerhetik az Árpád-kori pénzverés sajátosságait. Szintén uniós forrásból történtek fejlesztések a skanzenben, ahol korábban szakrális építmény nem volt, pedig egy magyar falu elképzelhetetlen templom nélkül. Az 1850-ben épült ányási Pallavicini-kápolnát tudtuk rekonstruálni, a korabeli technikát alkalmazva. Ám ez nem csupán kiállítótér, a templomot élővé varázsoltuk, már tartottak benne keresztelőt, esküvőt.

Ópusztaszerr-malom

– Milyen rendezvényekkel várják a vendégeket?

– Gazdag a repertoár, amelyből idén még hátra van a szobori búcsú, a Szent Mihály-napi iparosok napja, és a Magyarok Karácsonya. Rendszeresek és nagy sikernek örvendenek a múzeumpedagógiai programok, melyek kínálatában szintén vannak új elemek.

– További fejlesztéseket terveznek-e?

– Több pályázatunk van. Köztük egy, amit a Kiskunsági Nemzeti Parkkal közösen nyújtottunk be, s nyertünk el a Körtvély-tó környékének megújítására, tanösvény létrehozására. Terveink között szerepel, hogy bemutassuk az egykori nemzetségi monostor területén zajló gazdasági tevékenységek egy részét. Ehhez gyógynövényes kert, feldolgozó üzem, valamint múzeumpedagógiai foglalkoztató épülne.