Minden gyermek egészsége fontos számunkra

Gyerekegészség


A diabétesz nem csupán az életvitel szempontjából, hanem anyagilag is komoly megterhelést jelent a betegeknek. Az év elején életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő családoknak és a felnőtteknek nyújtott támogatás. Dr. Beneda Attila, az EMMI családpolitikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: alapvető, hogy minden család érezze azt, számíthat a segítségre. 

− Miért kell hangsúlyoznunk, hogy a cukorbetegségnek két típusa létezik?

− Nagyon fontos tisztázni, hogy amennyiben cukorbetegségről beszélünk, akkor ezalatt többnyire 2-es típusú, vagy − a köznyelv szerint − „felnőtt típusú” diabéteszt értünk. Létezik azonban a cukorbetegségnek az 1-es típusa, amelyet gyerekkori diabétesznek is neveznek. A felülvizsgálatok során észrevettük, hogy minden jogszabályi előkészítés a 2-es típusú cukorbetegséget érintette. Viszont most már van egy átfogó képünk arról, hogy a diabétesszel küzdő gyerekek és családjaik milyen nehézséggel szembesülnek, milyenek az életkörülményeik, milyen eszközökre van szükségük, hogy az életvitelük a lehető legkönnyebb legyen. Ma Magyarországon 60 ezer 1-es típusú diabétesszel élő gyermek és felnőtt él, ebből körülbelül 4000 a gyermek, tehát ennyi családnak kellett új élethelyzettel, sok-sok nehézséggel szembesülnie. Szerencsére a cukorbetegség kezelése mellett ezeknek a gyerekeknek minden lehetőségük megvan arra, hogy teljes értékű életet tudjanak élni.

− Mit tesz ennek érdekében a szakminisztérium?

− Az intézkedéscsomag összeállításakor fontos volt, hogy ne csupán a gyógyszerekre, illetve az eszközökre koncentráljunk, hanem az életkörülmények javulására is. Az inzulinméréshez szükséges szöveti szenzor és az inzulinpumpa támogatása 80-ról 98 százalékra emelkedett a gyerekek, illetve fiatal felnőttek 25 éves koráig. Az Oktatási Hivatal segítségével elindult egy képzés, amely a pedagógusokat támogatja abban, hogy felismerjék a betegség jeleit, és adott esetben segítséget tudjanak nyújtani a diákoknak. Fontos a pedagógusok érzékenyítése. Igyekszünk elérni, hogy minden iskolában legyen legalább egy olyan pedagógus, aki az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerekek mindennapjaiban tud segítséget adni. Jelentős eleme a mostani intézkedéssornak az, hogy lehetővé tesszük az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek nyaralását az Erzsébet-táborok keretében, hiszen nekik kiemelten fontos a pihenés, az újdonság élménye. A fiatalok jövője szempontjából nagyon fontos a rendszeres testmozgás. A kormány célja, hogy a sportolási lehetőségek terén az edzőknek megfelelő képzési programokat szervezzen. Módosítottuk a gyermekek otthon­ápolási díját is. Ez lehetővé teszi, hogy a szülő otthon tudjon maradni, amennyiben jelenléte nélkülözhetetlen.

− A diabétesszel élő gyerekek hogyan tudnak részt venni a közétkeztetésben?

− Néhány éve indult el a közétkeztetés reformja. Ennek köszönhetően már sokkal egészségesebb ételeket kapnak a gyerekek. A visszajelzésekből azt látjuk, hogy egyáltalán nem könnyű megoldani egy cukorbeteg gyermeknek a közétkeztetésben való részvételét. Ráadásul a diabétesszel élő fiatalok 15 százaléka egyben gluténérzékeny is. A közétkeztetés számára ez egy olyan többletnehézséget jelentett, amelyet nem tudott kezelni, ezért a kormány felülvizsgálja, és ahol szükséges, módosítja a szabályokat, tekintettel a diabétesszel érintett gyermekek speciális igényeire. Ehhez hozzátartozik a konyhai személyzet oktatása, a szülő által bevitt ételekkel kapcsolatos helyi technikai lehetőségek − tárolás, hűtés, melegítés és tálalás − biztosítása.

− Pályázati forrást hoztak létre azon civil szervezeteknek, amelyek az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekeket támogatják. Emellett pedig pénzt adnak a gyermekdiabétesz centrumok kialakítására. Erre mekkora forrásokat különítettek el? Milyen pozitív változásokat remélnek ettől?

− Idén két pályázatot írtunk ki: az 1-es típusú diabétesszel élők érdekében értékes munkát végző civil szervezeteket évről évre 100 millió forinttal tudjuk támogatni a pályázat keretében, valamint a gyermekdiabétesz centrumok fejlesztésére 500 millió forintot különített el a kormány azért, hogy az ország minden pontján a legmagasabb szintű ellátást kapják a cukorbetegséggel élő gyermekek.

− Mi jellemző az óvodások és az iskolások egészségi állapotára? A kormány már több megelőző intézkedést hozott ennek javulása érdekében. Mérhető-e a fejlődés?

− Az elmúlt 9 év ilyen szempontból még nem sok idő. A nemdohányzók védelméről szóló törvény határozott eredménye, hogy sokan leszoktak, és sokan vannak olyanok is, akik kevesebbszer gyújtanak rá. Magyarország az elsők között volt az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmának szabályozásában, mivel  a túlzott bevitel fokozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. Az intézkedések közé sorolható a mindennapos testnevelés is. Mire egy-egy népegészségügyi intézkedésnek az eredményei látszanak, el kell telnie legalább 5-10 évnek. A tipikusan népbetegségeknek számító szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek pozitív változásaira még ennél is több időre van szükség. Reménykeltő az a fajta egészségtudatossági változás, amely a magyar társadalomban zajlik. Tíz évvel ezelőtt alig láttunk az utcán sportoló embereket, most pedig országszerte többet mozognak az emberek. Azt vallom: ez az egyetlen esély!