Mezőcsát tovább növeli megtartóerejét

Mezőcsát


A Dél-Borsod szívében található 6200 lelkes kisváros járási székhely is, ezért az idetartozó nyolc településsel együtt közel 15 ezer ember mindennapjaiért érez felelősséget az önkormányzat. Siposné Horváth Anita polgármestert Mezőcsát aktuális történéseiről kérdeztük.

− Jelenleg, a sikeres pályázatoknak köszönhetően, milyen beruházások zajlanak a településen?

− Jó néhány energetikai pályázaton nyertünk, ezek a közintézményeink szempontjából voltak igen fontosak, megtörtént az orvosi rendelő, két óvoda és a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése. Jelenleg hat projektünk van közbeszerzés alatt, egyebek mellett teljes mértékben megújul a két óvoda, a városgondnokság épülete, a polgármesteri hivatal belső tere és a régi művelődési ház külseje. 2014 óta közel nyolcmilliárd forint pályázati forráshoz jutottunk.

− Az infrastrukturális fejlesztéseknek, a munkahelyteremtésnek köszönhetően érvényesül-e Mezőcsát megtartó ereje?

− A Hortobágy kapujában vagyunk, több mezőgazdasági vállalkozás is van a környéken, s ezek munkahelyeket jelentenek az itt élőknek. Az önkormányzat a közfoglalkoztatás keretén belül munkát ad nádbrikettáló és térkőelemgyártó üzemében, valamint a kertészetében is. 2014-ben több mint négyszáz volt a közfoglalkoztatottak száma, ez mára 250 főre csökkent. A közterületek karbantartása, a parkok csinosítása mellett dolgoznak közülük a mézeskalácssütő műhelyünkben, a varró- és a kerámiaműhelyben is. A fazekasságnak egyébként régi hagyománya van errefelé, Mezőcsátról származik például a miskakancsó. A legtöbb munkalehetőséget persze az agrárium kínálja. Nyertünk pályázatot egy ipari parki beruházásra, lassan elindul a közbeszerzési eljárás. Az ipari park több száz embernek ad majd munkát, reményeink szerint. Szolgáltatóház, hűtőház és egy 500 m2-es üzemcsarnok felépítését tervezzük, de a tízhektáros terület még tud fogadni egyéb vállalkozásokat is. Jövő márciusban indulhat el a beruházás. Jelentkeztek már betelepülni szándékozó ipari vállalkozások.

Állami beruházásból épült a tanuszoda, a kültéri fitneszpark, van műfüves futballpályánk, a sportegyesületben pedig közel kétszázan sportolnak. Mindent egybevetve, Mezőcsát élhető és szerethető kisváros, sok gyermek születik, ezért a jövő évben bölcsőde építésébe kezdünk.

− Látogatott a termálfürdő?

− A termálfürdő egy ligetes területen található, rendkívül hangulatos külső és belső terekkel, s valóban nagy népszerűségnek örvend, nem csupán a városban, hanem a környék településein élők körében is. 2016-ban sikerült visszavásárolnunk a korábban magánkézben lévő termálfürdőt, és már zajlik a felújítás előkészítése. A fürdő teljes körű infrastrukturális és gépészeti korszerűsítése mellett új medencék épülnek, és szeretnénk egy kempinget is létrehozni.

Olyan kisváros vagyunk, és még inkább azok leszünk, ahol szívesen élnek az emberek.