Mezőcsát az iparra és a turizmusra épít

A város Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Miskolctól délre, a Borsodi Mezőség közepén fekszik. A település igen gazdag művelődéstörténeti hagyományokban. A hatezer lelkes kisváros mindennapjairól Siposné Horváth Anita polgármestert kérdeztük.

– Mezőcsát 1991-ben kapott városi rangot, s azóta töretlen a település fejlődése. Milyen infrastrukturális beruházások történtek a közelmúltban, illetve melyek vannak folyamatban?

– 2014 óta vagyok Mezőcsát polgármestere. A kezdetektől fogva két koncepció mentén képzeltük el a város fejlesztését. Az egyik a turizmus megerősítése, aminek egyik kiindulópontja az volt, hogy az önkormányzat visszavásárolja a termálfürdőt. Ehhez kormányzati segítséget kaptunk 2016-ban. Azóta folyamatosan fejlesztjük a fürdőt, amely ezen a nyáron már önfenntartóvá vált, nyereséget is hozott. 

   A másik egy mezőgazdasági-ipari park kialakítása volt. A tízhektáros, alapinfrastruktúrával ellátott területen üzemcsarnok, hűtőház és egy szolgáltatóegység épült. Két hektáron napelemparkot hoztunk létre, tavaly pedig egy automata autómosó létesült. Bízunk abban, hogy előbb-utóbb idetalálnak azok a cégek, vállalkozók, akik látnak fantáziát Mezőcsátban. 

– A városkép is egyre inkább szépül, gazdagodik. E téren mely beruházások valósultak meg?

– Az elmúlt évek során valamennyi önkormányzati tulajdonban lévő középületet sikerült felújítanunk. Közöttük azokat a patinás kúriákat és kastélyokat is, amelyek már a rendszerváltást követően is közintézményeknek adtak otthont. Amire napjainkban és a közeljövőben pénzeszközöket kell fordítanunk, azok a beltéri utak és járdák felújítása, valamint a zöldterületek, parkok rendbetétele, csinosítása. 

   Mindenképpen említést érdemel, hogy Mezőcsáton nem vetünk ki kommunális adókat a lakosságra, mivel kevés a munkalehetőség, a legnagyobb foglalkoztató maga az önkormányzat. Emellett oktatási-nevelési támogatást adunk a 18 év alatti gyermekeknek, fiataloknak, ami tízezer forintot jelent. A 75 év felettiek is kapnak kedvezményeket, támogatásokat, például számukra ingyenes a szemétszállítás. Sok civil szervezet működik a városban, amelyek rendszeresen szerveznek programokat. Büszkék vagyunk a színjátszócsoportunkra, a néptáncegyüttesünkre és a sportegyesületünkre.

– Idegenforgalmi szempontból az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont a termálfürdő. A fürdő milyen szolgáltatásokkal várja a vendégeit?

– Fürdőnk a nyári hónapokban 9-től 19 óráig tart nyitva, szeptember elsejétől pedig a tavasz végéig hétvégi nyitvatartással üzemel. A pénteki napokon este tíz óráig van alkalmuk vendégeinknek az esti fürdőzésre. A termálfürdő egyébként öthektáros területen fekszik, ahol felújítottuk a konyhaépületet, illetve mellette kialakítottunk egy fedett kerthelyiséget. Építettünk egy új élménymedencét, amely ezen a nyáron a kisgyermekes családok nagy kedvence lett. Megújult a fürdő főbejárata, az öltözők és a vizesblokkok. Mivel a termálfürdőnek nagy az elektromosáram-igénye, a rezsiköltségeken napelemek alkalmazásával enyhítettünk. 

– Tovább él a mezőcsáti népi fazekasság hagyománya? 

– Sajnos e pillanatban a városban nincs működő fazekasműhely, jóllehet valóban évszázados hagyománya van nálunk a népi fazekasságnak. Mezőcsátról származik például a miskakancsó. Az első számozott példány ebből 1834–35 tájékán készült. A miskakancsókból jelentős gyűjtemény található a fővárosi Néprajzi Múzeumban és a miskolci Herman Ottó Múzeumban, de természetesen mi magunk is őrzünk jó néhány példányt. A Mezőcsáti Művelődési Központ és Könyvtárban található helytörténeti kiállításon ezek megtekinthetők. 

– A Mezőcsátra látogatók milyen kikapcsolódási lehetőségek közül választhatnak?

– A régi paraszti világban Szent Mihály napján értek véget a szabadtéri közösségi események. Így mi is szeptember közepén zártunk egy szüreti mulatsággal, amelyen Mezőcsát apraja-nagyja népviseletbe öltözve vonult végig a városon. A mulatság közös vacsorával és zeneszó melletti vigalommal fejeződött be. 

   A város legfőbb vonzereje a termálfürdő, de a hozzánk érkezők számos túralehetőség közül is választhatnak. A Tisza és Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetének közelsége jó alkalom erre, csakúgy, mint a környező falvak népi építészete. A város szélén lévő bányatavak pedig a horgászok számára jelentenek kellemes időtöltést, míg a Mezőcsáti Vadász Társaság a területén lehetőséget biztosít őz-, nyúl- és fácánvadászatra.

   Mindezek mellett az idelátogatóknak érdemes felkeresniük két tájházunkat, valamint különleges látnivaló Mezőcsáton az 1744–45-ben épült református templom újraalkotott kazettás mennyezete.