Mesék óvodások számára a gyermekjogokról

Az elveszett madár

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „MesÉLJ jogosan” című gyermekjogi szakmai napjával az elmúlt két hónapban az egész országot bejárta. A meghívott óvodapedagógusok megismerkedhettek Az elveszett madártoll című beszélgetős gyermekjogi mesekönyvvel, melynek használatához módszertani segítséget is kaptak a rendezvényeken. 

November 9-én a Pest megyei óvodák szakemberei is kézbe vehették az OBDK legújabb kötetét, melynek kiemelt célja, hogy a legkisebbekkel megismertesse jogaikat – mondta Herczeg Rita gyermekjogi referens. Az elveszett madártoll című mesekönyvben tíz történetet találhatunk Boldizsár Ildikó tollából. A mesék állat- és emberszereplők segítségével, mindennapi élethelyzetekből kiindulva veszik sorra az alapvető emberi jogokat, ám a kötelességekről sem feledkeznek meg. – Megjelenik bennük az emberi méltóság témája, a hátrányos megkülönböztetés és a bántalmazás tilalma, a tulajdonhoz, az egészséges élethez, a tanuláshoz való jog, de az idősebbek tisztelete is – szemezget a tárgyalt kérdéskörök közül Herczeg Rita.

Az ország összes óvodája – ezen belül Pest megye több mint 500 óvodája – két-két példányt kap a mesekönyvből, melynek használatához a szakmai napon nyújtanak segítséget. A jogok megismertetéséhez az is nagyon fontos, hogy az ovis foglalkozásokon ne csupán felolvassák a meséket, de beszélgessenek is róluk. Az ehhez szükséges módszertani tudáshoz segítik hozzá a pedagógusokat az országjárás során, amelynek záró állomása a fővárosi és Pest megyei összevont rendezvény volt.

A megyei önkormányzatoknál vendégeskedve az OBDK szakemberei a résztvevők kérdéseire is igyekeztek válaszokat adni, s a tapasztalatok megosztására is biztosítottak lehetőséget.

– A megjelentek körében nagyon pozitív fogadtatásra lelt ez a kezdeményezés. Fontos, hogy a gyerekek a jogaik megismerése mellett azt is megtanulják, hogyan kérhetnek segítséget. A mesekönyveket máris használják az óvodák, sőt olyan pedagógusról is hallottunk, aki az egyik történetből bábelőadást kíván készítenimondta végezetül a szakember.