Mesehős az év emlősének választott kedves kis állat, az ürge

Az ürge lett 2015-ben az év emlőse. A kedves kis állat a többször díjazott paksi természetfotós, Vincze Bálint kedvenc témája is. A kis állatok a főszereplői a néhány hete megjelent mesekönyvének.

Az év madarának a búbos bankát, az év emlősének az ürgét választották 2015-re. Magyarország igazi ürge nagyhatalomnak számít, mivel az Európa keleti, délkeleti rövidfüvű pusztáin elterjedt kisemlős hazánktól nyugatabbra, valamint északabbra már csak mesterségesen visszatelepített állományaiban található meg.

Az év emlőse az utóbbi hónapokban többször díjazott paksi természetfotós kedvelt témája is.  Vincze Bálint eredetileg az atomerőmű tipográfusa, de az utóbbi években egyre ismertebb azokról a képeiről, amelyek a nukleáris létesítmény és környezete harmóniáját mutatja be. Kedvelt leshelye az erőműtől néhány kilométerre fekvő természetvédelmi terület, az Ürgemező. Itt és németkéri Látóhegyen készültek a néhány héttel ezelőtt megjelent mesekönyvének illusztrációi. Vincze Bálint a múlt év végén az „Állatok és környezetük” kategória 2. díját, valamint a Vadon Magazin különdíját nyerte el a GDF SUEZ – Év természetfotósa 2014 pályázatán, nem sokkal később megyei Prima díjat kapott; a 33. Magyar Sajtófotó Pályázat Természet és tudomány kategóriában pedig harmadik helyezett lett.