Megújultak a székesfehérvári Alba Regia Műszaki Kar épületei

Székesfehérvár

Épületfelújítással folytatódott az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar fejlesztése. A projektet az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatási struktúraátalakítási alapjának egymilliárd forintos támogatásából végezték el.

Az állami felsőoktatási intézmények részére kiírt „Felsőoktatási intézmények Struktúraátalakítási Alap” pályázaton az Óbudai Egyetem egymilliárd forint támogatást nyert. A megvalósított projekt alapvető célja Székesfehérvár és a vonzáskörzetében működő gazdasági és munkaerő-piaci igények kielégítése, a székesfehérvári műszaki felsőoktatás fejlesztése, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar műszaki szakjain a duális képzés kialakításával a munkaerőpiac gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberigényének kielégítése a Közép-dunántúli régióban. A pályázatban megfogalmazott beruházás Székesfehérvár belterületén, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának két, 1928-1930 között átadott épületét érintette.

− A projekt jól jelképezi a 2014-es felsőoktatási stratégia három legfontosabb pontját: az egyetemi képzés figyelembe veszi a munkaerő-piaci igényeket, a kutatásnak is teret kell nyernie és szolgálnia kell a gazdaság érdekeit, valamint a felsőoktatási intézményeknek az őket befogadó közösségeket is szolgálniuk kell – hangoztatta az átadóünnepségen Palkovics László. A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint az Óbudai Egyetem székesfehérvári kara mindhárom követelménynek eleget tesz, és egyike azon kevés egyetemeknek, amelyek megértették, hogy a fővároson kívül is lehet és kell kutatásokat végezni.

A projekt – Réger Mihály rektor szavai szerint – egy többlépcsős folyamat része. Első ütemben szervezeti átalakításokat végeztek, majd tananyagfejlesztés zajlott az intézmény duális képzésének szellemi tartalma erősítése érdekében. A két épület megújítása és a duális műhelyek, laborok kialakítása ezek után következett.

Cser-Palkovics András polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Székesfehérvár ipari központként nem nélkülözheti a felsőoktatást. Az állam folyamatos támogatást nyújt a székesfehérvári felsőoktatás fejlesztéséhez: soha akkora támogatást nem kapott a helyi felsőoktatás, mint az elmúlt esztendőkben.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán villamosmérnök, mérnök informatikus, gépészmérnök, műszaki menedzser, földmérő-földrendező mérnök, mechatronikai mérnök képzések folynak alap- és mesterképzésben, mintegy 800 hallgató részvételével.

fotó: szekesfehervar.hu