Megnyitották Szombathelyen a Szent Márton Emlékévet

szombathely

A felújított szombathelyi AGORA Művelődési és Sportházban tartották a Szent Márton Emlékév ünnepélyes megnyitóját. A rendezvényen az Esszencia zenekar, a Kecskeméti City balett, az Ungaresca Táncegyüttes, a Mesebolt Bábszínház és a Hagyományőrzők társulata lépett fel.

Szent Márton 1700 évvel ezelőtt, 316-ban Savariában született. A város vezetése évekkel ezelőtt elhatározta, hogy méltó módon megünnepeli a nevezetes évfordulót.

– Szent Márton példakép. A jólelkűség, a felebaráti szeretet, a segítés, a szolidaritás, az egyszerűség példaképe. Évezredeken átívelő szellemi örökségét mi, szombathelyiek is őrizzük – fogalmazott dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.
A Kormány a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, illetve Szombathely Megyei Jogú Város kezdeményezésére, Szent Márton püspök tiszteletére, születésének 1700. évfordulója alkalmából a 2016. évet Szent Márton Emlékévvé nyilvánította.

Az est az egész éven át tartó megemlékezések ünnepélyes nyitánya volt. 2016-ban Szombathelyen minden héten, majd mindennap Európa legismertebb szentjének emléke előtt tisztelegnek.

Dr. Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke kiemelte, hogy Szent Márton a világ egyik legismertebb szentje. Minden kontinensen találni templomokat, amelyeket az ő tiszteletére emeltek. Valamennyi ilyen településen nem csupán a helyi templomot, hanem magát a települést is az ő mennyei pártfogásába ajánlották, akárcsak Szombathelyen.

Fotó: szombathely.hu