Megnyílik a lehetőség a kisvállalkozások előtt

Vállalkozás

Már áprilisban 90 milliárd forint értékben nyílhatnak meg pályázatok a kis- és középvállalkozások számára, a 2014-2020 közötti fejlesztési időszakra rendelkezésre álló keretből.

A  Nemzetgazdasági Minisztérium idén csaknem 70 pályázati felhívást tesz közzé mintegy 830 milliárd forint értékben. Az áprilisban megnyíló 90 milliárdos keretből 80 milliárd a termelési kapacitás bővítését szolgálja, 5-5 milliárd pedig a kkv-k (kis- és középvállalkozások) munkahelyteremtő beruházásait, illetve a piaci megjelenést támogatja.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) idei felhívásai közül számos kiírás kifejezetten a kkv-k támogatását szolgálja majd, így például csaknem 145 milliárd forint keretösszegben mintegy 12 pályázati felhívást hirdet meg az NGM a kkv-k versenyképességének javítására, kapacitásbővítésük megteremtésére.

A  nemrégiben megjelent GINOP fejlesztési programban a kis- és középvállalkozások versenyképességének javításáról szóló 1. prioritás keretébe tartozik egyebek mellett a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítésére szánt 80 milliárd forint. Ugyanez a cégkör termelési kapacitásainak bővítésére kombinált hiteltermék keretében juthat forráshoz, 20 milliárd forint összegben.

Korábbi nyilatkozatában hatékonynak minősítette a kombinált megoldásokat Krisán László, a Széchenyi Kártya Program szakmai irányítását ellátó Kavosz Zrt. vezérigazgatója, aki hangsúlyozta, a kkv-k fejlesztése a legnagyobb multiplikációs hatással bírhat a teljes gazdaság teljesítménye szempontjából, ezért a támogatásuk kötelezően meglépendő tett. A Kavosz kutatásai szerint a vállalkozások 80 százaléka tervez fejlesztést.