Megfelelő háttér a kibővült Telki edzőközpont

Telky

Nemzetközi szintű létesítmény biztosítja az Eb-felkészülést 

A magyar labdarúgó-válogatott 44 év után szerepelhet újra Európa-bajnokságon, s a kijutásban mindenképpen szerepe van a telki edzőközpontnak is. A nemzetközi színvonalú felkészülési hátteret biztosító létesítményt 2009-ben adták át, majd 2013-ban bővítették ki. Azóta több mint ötven ország csapata fordult meg a Pest megyei településen.

„Az edzőközpont 2009 májusában négy pályával, azaz egy centerpályával, két edzőpályával és egy műfüves pályával, valamint egy 64 szobás szállodával kezdte meg működését – mondta Czuppon Péter, az MLSZ Edzőcentrum Kft. ügyvezető igazgatója. A cég az MLSZ leányvállalata, az edzőközpont üzemeltetője és tulajdonosa. Czuppon Péter a 2007-es tervezéstől végigkísérte és irányította a létesítmény kialakítását, a finanszírozáson át az engedélyeztetésen keresztül az építkezésig.

„Azért indultunk 64 szobával, mert az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírása szerint egy utánpótlás tornánál együttesenként 15 szobát kell biztosítani, ami egy négycsapatos tornánál 60 szobát jelent. Hamar kiderült azonban, hogy a csapatok sokkal nagyobb stábbal érkeznek, például jön velük sajtós, fizikoterapeuta, így előfordult, hogy egy-két csapatot máshol kellett elszállásolni. Ez nem volt gazdaságos, hiszen fizetni kellett a szállásukat, ezért a bővítés mellett döntöttünk: a közelmúltban adtunk át 21 új szobát, így már 85 szoba várja a vendégeket” – mesélte Czuppon Péter.

A 2013-as bővítésnél uszodával, wellness- és rehabilitációs központtal bővült a létesítmény. „Az edzőközpont megnyitásánál erre nem volt keret, de az üzemeltetés során kiderült, hogy van rá igény. Több különlegességgel is szolgálhatunk, van például egy 6×3 méteres medence, amelynek alján futópad található és kamerák alul, ez nagy segítség a rehabilitációban. A kontinensen nálunk volt először ilyen szerkezet. Szintén érdekesség a krioszauna, ahol mínusz 170 Celsius fok van, ez gyorsítja a fáradt izmok regenerálódását” – emelte ki az ügyvezető igazgató, jelezve, hogy a wellnessközpontot külső vendégek is igénybe vehetik.

A telki edzőközpont minőségére jellemző, hogy már több mint 50 országból érkeztek ide csapatok, például az akkor Guus Hiddink vezette orosz válogatott vagy a Szpartak Moszkva, de jöttek együttesek Japántól Izraelen és Skócián át Kanadáig.

Czuppon Péter szerint a magyar labdarúgó-válogatott jó szerepléséhez is nagyban hozzájárult a telki edzőközpont. „A visszajelzések szerint nagyon elégedettek a játékosok a létesítmény felszereltségével és szolgáltatásaival. A szövetségi kapitányok mindig hálásak, s nyilatkozataikban rendre megköszönték a munkánkat, hogy a csapat top körülmények között tudott készülni” – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.