Megdöntötték a palacsintasütés világrekordját Dunaföldváron

Dunaföldvár

Több mint 48 ezer palacsintát sütöttek 24 óra alatt Dunaföldváron, s ezzel Guinness-rekord született. Az akcióban a korábbi rekorder, Kevermes küldöttsége is részt vett.

A dunaföldváriak számára mozgalmas volt az elmúlt hétvége: megdöntötték a palacsintasütés világrekordját és megtartották a hagyományosan látványos szüreti napjukat.

A gigantikus palacsintasütés szeptember 23-án délelőtt kezdődött Sebestyén Istvánnak, a Magyar Rekord Egyesület elnökének felügyelete alatt. A földváriak a Duna-parti kempingben állítottak fel egy sátrat, itt sorakoztak tucatjával a tűzhelyek. Helyből, a környező településekről, de az ország minden pontjáról érkeztek segítők, akik a sütésben, töltésben és számolásban vállaltak szerepet.

Horváth Irén vetette fel a rekordállítás ötletét azon felbuzdulva, hogy évek óta sütik ezrével a palacsintát a gyermeknapokon. Társult hozzá Kutiné Péter Ilona, Gurics Annamária, Majláthné Konrád Emília és Dobrovicsné Nagy Rita, − ők öten vállalták a szervezést. Nemcsak e tekintetben, hanem anyagilag is komoly vállalás volt, hiszen temérdek alapanyagra, töltelékre volt szükség. Eredetileg negyvenezer palacsinta készítését tűzték célul – a korábbi rekord kevesebb mint 34 ezer volt −, de ennek elérésekor nem álltak meg, végigsütötték az erre szánt 24 órát. Ezalatt hivatalosan 48 135 palacsintát sütöttek meg, ami új világrekord!

Horváth Zsolt polgármester, aki maga is kivette részét a sütésből, azt mondta, remek reklám és még annál is jobb csapatépítő, közösségkovácsoló dolog a rekordkísérlet.

Dunaföldvár városának ez már a második Guinness-rekordja, 2004. május 1-jén egyetlen főzőedényben − szabad tűzön − 7550 adag húsgombóclevest készítettek el.

A mostani palacsintasütő rekorddal párhuzamosan rendezték meg a dunaföldvári szüreti fesztivált, ahol látványos felvonulást, utcatáncot és színpadi műsort is láthattak az érdeklődők.

Fotó: Vida Tünde