Markovits Aliz beköszöntője

Kedves Olvasó! 

Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára különleges év köszöntött be 2023-mal. Az Európa Kulturális Fővárosa címviselés éve számtalan újdonságot hozott az elmúlt időszakban az itt élők és ide látogatók életébe. A néhány száz fős falvaktól a nagyváro-sokig, az EKF-programhoz csatlakozott településeken új, közösségformáló kezdeményezések születtek meg, létrejöttek olyan kulturális központok – például a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban kiemelt helyet elfoglaló Kultháló helyszínek és Pajta pontok –, amelyek a helyiek kapcsolódását és kulturális időtöltését segítik. 

   Kőszegi születésűként, ám évek óta Veszprémért és a régióért munkálkodva azt gondolom, hogy a térségben fellelhető kincsek sokkal nagyobb hazai és nemzetközi figyelmet érdemelnek. Ha végignézek Veszprémen, a Bakony és a Balaton-part falvain, városain, olyan kulturális és épített értékeket látok, amelyek gazdag történelmünkről, egyedi örökségünkről mesélnek. Az Európa Kulturális Fővárosa cím lehetőséget ad arra, hogy ezeket a kincseket láthatóvá tegyük, és újra életre keltsük. Többek között úgy, hogy régóta használaton kívül álló épületeket újítunk fel és töltünk meg újra élettel, vagy olyan új helyszínek létrehozását támogatjuk, amelyek hosszú távon is otthont adhatnak egy-egy közösség kulturális törekvéseinek. 

   Veszprémben ilyen például az egykori Heim Pál Gyermekkórház rehabilitálása, amely május közepi megnyitása után ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központként biztosít helyet elsősorban Veszprém tánciskoláinak, táncos csoportjainak, balettiskolájának, valamint zenei produkcióknak, és közösségi programoknak ad helyet új külső és belső tereivel. 

   Az EKF-év szellemében már megújult az egykori Dimitrov Művelődési Központ egyik szárnya is, amely Hangár Könnyűzenei Központként született újjá azzal a céllal, hogy kicsik és nagyok is átadhassák magukat a zenetanulásnak, a zene élvezetének, hiszen Veszprém nem csak saját bevallása, hanem az UNESCO elismerése szerint is a zene városa. A Jókai utca 8. szám alatt található Ruttner-ház, amely műemlékvédelem alatt áll és korábban a veszprémi Ruttner kereskedőcsalád otthona volt, majd boltként és bérházként is funkcionált, modern hostelként fogadja majd a kirándulókat, iskolás csoportokat, így a város turisztikai életének egy fontos központja lesz. Nem messze innen, a várnegyedben található Simoga-házban pedig létrehozzuk a FOTON Audiovizuális Centrumot, ahol a mozgókép szerelmesei találhatják meg maguknak a tanulási és kikapcsolódási lehetőséget. 

   A régióban olyan sikerrel működő kulturális központok születnek újjá, mint a balácai Villa Romana, a várpalotai zsinagóga vagy az ajkai kriptongyár, és olyan új helyszínek jöttek létre, mint a balatonfüredi négyévszakos konferenciaközpont vagy a salföldi Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház. 

   Bízom benne, hogy ezek a helyszínek nem csak az EKF-évben, hanem azon túl is olyan bázisai lesznek Veszprém és a régió mindennapjai-nak, amelynek köszönhetően nem csupán a helyiek, hanem az ide látogatók számára is kézzelfoghatóvá válik a jó dolgok szokatlan sűrűsége. Hiszen az EKF cím nem csak 365 napnyi kultúráról, hanem ennél sokkal többről szól. 

Markovits Aliz,

a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 

vezérigazgatója