Máriapócson a nyugalom a legfőbb megtartó erő

A település immár bő háromszáz esztendeje a történelmi Magyarország egyik leghíresebb búcsújáróhelye. A hívők kisebb-nagyobb csoportokban az egész év folyamán látogatják a nevezetes kegyhelyet. Kérdéseinkre Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere válaszolt.

– Folytatódtak az önkormányzat és az egyház által finanszírozott fejlesztések? 

– Több száz milliós beruházások valósultak meg, az úthálózat jelentős részét felújítottuk, kerékpárút-hálózat épült. Biciklivel biztonságos módon lehet közlekedni a település teljes belterületén, illetve a külterületeken is. Kerékpárutas összeköttetésben vagyunk más településekkel, például Nyírbogáttal, és most építjük a Kállósemjén–Máriapócs közötti kerékpárutat. Nyírgyulaj felé pedig szélesítjük a már meglévőt. Az autópálya tőlünk másfél kilométerre van. Az oda vezető utat felújították tavaly Magyarfaluban, annak is nagyon örülünk. Előttünk álló feladat még a belső úthálózat rendbetétele. Pályázhatunk a Magyar Falu Programban, ám döntenünk kell, hogy melyik utat csináltatnánk meg. A temetőt, a ravatalozót rendbe tudtuk hozni, mindkét temető kaphatott kerítést. A Magyar Falu Program sokat jelent számunkra, 50-30 milliós pályázatokon tudunk indulni.

   A korábban elnyert pályázati összegeknek köszönhetően a középületeket fel tudtuk újítani, szigetelni, mindegyikre napelem került, és hőszivattyús fűtést szereltettünk be. Most látjuk mindennek az eredményét, gyakorlatilag nem fogyasztunk gázt és villanyenergiát.

   Nálunk a görögkatolikus egyház a legerősebb, évekkel ezelőtt adtuk át velük közösen az általános iskolát és az óvodát. Most bölcsödét építenek, és fejlesztik a két említett intézményt is. A két épületet összekötik egy háromszáz adagos ebédlő-konyhával. Az önkormányzat az anyagi források hiánya miatt nem tudna ilyen minőségű működést biztosítani. A két idősek otthonát is a görögkatolikus egyház üzemelteti. 

   Az önkormányzat elsődleges feladata, hogy a nemzeti kegyhely tökéletesen megfeleljen az elvárásoknak. Igyekszünk ennek eleget tenni, szépítjük a környezetet, az utakat folyamatosan javítjuk. A szálláshelyek várják a vendégeket, s a pandémia két éve után mostanra talán kezd magához térni a vendéglátó szektor is.

– Milyen munkalehetőséget nyújt a település és környéke?

– Sokat javult a helyzet ezen a területen. A tíz kilométerre fekvő Nyírbátorban felépült egy nagy ipari park. Aki akar dolgozni, és komolyan veszi az életét, az talál ott munkát. A keresetek sem rosszak. Sokan járnak oda dolgozni, most már akár kerékpárral is mehetnek munkába. Közeli munkalehetőségeket nyújt még Nyíregyháza is. 

   Országos probléma, hogy a fiatalok elvégzik a középiskolát, megszerzik a felsőfokú végzettséget, de nem maradnak a településen, hacsak nem erős a kötelék a szülőkkel, a családdal. Szerencsére sok példa akad arra is, hogy itthon maradnak, és innen járnak dolgozni. Amíg működik az iskolánk, élhető a település. Nagyon sok energiát fordítok arra, hogy rend és nyugalom legyen nálunk. Az emberek egészségben, biztonságban szeretnek élni. 

– Évente mintegy négyszázezer zarándok keresi fel a máriapócsi kegyhelyet. Mit jelent ez a város számára?

– A turizmus elsősorban a vallási turizmust jelenti nekünk. Kisebb pályázatokkal igyekszünk ennek érdekében komfortosabbá tenni a települést. A 2100 lakosú Máriapócs harmincezresre is felduzzad egy-egy búcsúban, s ez nagy feladatot jelent számunkra. 13 éve vagyok polgármester, s jól érzékelem, elsődleges feladata a településnek, hogy ilyenkor helytálljon.    

   Vannak saját rendezvényeink, melyeket egyeztetünk a búcsúk időpontjaival, alkalmazkodunk a búcsúprogramhoz. Harminc éve kaptuk meg a városi rangot, szép ünnepséggel készülünk. Nyáron, július 22-én lesz a máriapócsiak találkozója. Ilyen összejövetelt minden harmadik évben rendezünk. Kialakítottunk egy koncertteret a Pápa tér mellett, sok zenés program kaphat ott helyet. 

   A közeljövőben is az lesz a legfontosabb önkormányzati feladat, hogy megtartsuk a település élhető jellegét, érezzük magunkat komfortosan itthon. Részt veszünk egy román–ukrán–szlovák közös programban: egy kisebb leszállópályát építünk a Pápa téren, ahol kisrepülőgépekkel lehet majd landolni. Az országban elsőként aláírtam egy testvérvárosi megállapodást Palesztinában, a betlehemi keresztény városvezetéssel. Van testvérvárosunk Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Burgenlandban. Csíkszereda pedig a testvértelepülésünk lett, tavaly írtuk alá a megállapodást.