Máriapócs büszke történelmi szerepére

Máriapócs

A Nyírbátori járásban található 2300 lelkes kisváros, Máriapócs világszerte ismert nemzeti kegyhelyünk, görögkatolikus búcsú- és zarándokhely. A településen a közelmúltban megvalósult beruházásokról és a további tervekről, többek között egy zarándokfürdő létesítésében rejlő lehetőségekről Papp Bertalan polgármestert kérdeztük.

Máriapócs különleges szerepéből adódóan az önkormányzat és az egyház által, jórészt pályázatok útján finanszírozott városfejlesztési beruházások párhuzamosan futnak, természetesen folyamatos egyeztetésekkel, összehangolt együttműködésben – fogalmazott a polgármester. A Szent Mihály-templom környéki beruházások megvalósítására például a görögkatolikus egyház nyújtott be sikeres pályázatokat. Napjainkban három, egyházi tulajdonban lévő szálloda is található a templom szomszédságában, de épült látogatóközpont, és a hatalmas közösségi terek is megszépültek.

Máriapócs főterén pedig közös tervezéssel, egy időben valósultak meg a városi és az egyházi beruházások. Papp Bertalan elmondta, hogy 2015-től kezdődően újjáépült a városközpont, és ez folyamat még korántsem fejeződött be. Mindenki megelégedésére szolgál az új piactér, a polgármesteri hivatal, felújították valamennyi városi közintézményt is, az energetikai beruházásoknak köszönhetően lényegesen olcsóbb lett a település üzemeltetése. Új épületbe költözhetett a kulturális központ és a városi könyvtár. Egy régi kúriát pedig felújítottak, a Civilek Házában tarthatja programjait, kisebb rendezvényeit a Máriapócson működő tizenegy civil szervezet.

Miután megépült az M3-as autópályára rávezető közút, Máriapócs könnyebben megközelíthető, ami azért is nagyon fontos, mert évente hozzávetőlegesen négyszázezren keresik fel a zarándokhelyet, és egy-egy búcsún, melyből szinte minden hétvégére jut egy, sokszor húsz-harmincezer hívő vesz részt – mondta a polgármester.

A további fejlesztésekről is beszámolt Papp Bertalan: „Azon a helyen, ahol 1991 augusztusában II. János Pál pápa 300 ezer ember előtt szentmisét tartott, emlékparkot alakítunk ki, és a mintegy 240 millió forintos beruházásból vendégfogadó, szabadtéri színpad, egy kisebb közösségi épület és vizesblokkok sora épül.”

Megtudtuk azt is, hogy mivel a kisváros termálvízkinccsel is rendelkezik, terveik között szerepel egy kisebb zarándokfürdő kialakítása, amely egész évben a helybéliek és az ideérkezők felüdülését szolgálná. Ilyen zarándokfürdő még sehol sem épült Európában, ezért nagy lehetőséget jelentene a településnek – mondta a polgármester. A fürdő a szállásadóknak is kedvezne, többnapossá lehetne tenni a látogatók itt-tartózkodását.

Máriapócs idén ünnepli várossá nyilvánításának 25. évfordulóját, ennek jegyében több nagyrendezvényre is sor kerül. Május végén Rúzsa Magdi adott fergeteges koncertet, szeptember 8-án pedig a felújított római katolikus kistemplom előtt avatják fel ünnepélyes keretek között Mindszenty József szobrát. December elsején lesz a háromévente megrendezett Pócsiak találkozója, egybekötve a szintén hagyományos Városnappal, amelyre minden innen elszármazottat hazavárnak.