Március a barlangok hónapja

Denevér

Több programmal csatlakozik a Duna−Dráva Nemzeti Park a Barlangolás kampányhoz, amelyet abból az alkalomból hirdettek meg, hogy márciust a Barlangok hónapjává nyilvánították.

A Vidékfejlesztési Minisztérium természetvédelemért felelős részlege és az érintett nemzetipark-igazgatóságok – a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével – márciusban hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel. A Barlangolás kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hagyományosan minden év márciusában meghirdetett Barlangok hónapja elnevezésű eseménysorozat a barlangok világára, a természet erőinek munkája nyomán évmilliók alatt létrejött csodálatos felszín alatti képződményekre, valamint a barlangok élővilágának titkaira hívja fel a figyelmet. A Duna−Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2017-ben előadássorozattal és gyermekprogramokkal kapcsolódik a Barlangok hónapja eseménysorozatához.

Március 1-jén, szerdán a pécsi Tettye Oktatási Központban Mecseki barlangok régészeti kutatása és a Marci-barlang címmel Gábor Olivér régész tartott diavetítéses előadást.

Egy héttel később – március 8-án – ugyanitt A denevérek világa címmel Dombi Imre természetvédelmi őr, denevérkutató diavetítéses előadását lehet megtekinteni.

Március 22-én Illés Andrea barlangkutató a mecseki karsztkutatásról szóló előadásával folytatódik a sorozat az oktatási központban. Március 29-én immár Abaligeten, a Denevérmúzeumban „denevérnap” lesz kézműves foglalkozással, játékos szakvezetéssel, s kalandtúrával a Denevér-tanösvényen.

Az Abaligeti-barlang egyébként a Dunántúl egyik legjelentősebb, úgynevezett nászbarlangja. A denevérek násza nyár végén, ősz elején zajlik. Ilyenkor gyakori jelenség, hogy az állatok nászbarlangokat keresnek fel, amelyek később telelőhelyül is szolgálhatnak számukra. Az Abaligeti-barlangban olyankor több ezer denevér fordul meg.

Fotó: turistamagazin.hu