Már háromezer külföldi diák tanul a Pécsi Tudományegyetemen

PTE

Háromezredik külföldi hallgatóját köszöntötte a Pécsi Tudományegyetem rektora. Az alapításának 650. évfordulóját jövőre ünneplő PTE a Modern városok program keretében 24 milliárd forint értékű fejlesztéseket tervez megvalósítani. A fő célok között szerepel a külföldi hallgatói létszám jelentős növelése. 

A Pécsi Tudományegyetem ünnepi, díszdoktoravató szenátusi ülésén köszöntötte az intézmény háromezredik külföldi diákját Bódis József rektor. Az egyiptomi fiatalember a bölcsészettudományi kar hallgatója. Az egyetem szeretné 2020-ig ötezer főre növelni a külföldi hallgatók számát.

Magyarország kormánya 2016 tavaszán döntött arról, hogy huszonnégy milliárd forinttal támogatja a Pécsi Tudományegyetem Modern Városok Programhoz kapcsolódó fejlesztéseit. Az elsődleges cél a PTE-n tanuló külföldi hallgatók létszámának növelése, de a kapcsolódó beruházásokból a lakosság és a teljes régió is rengeteget profitálhat.

Az összeg nagy részéből, 15 milliárd forintból az orvosképzést fejleszti. A pécsi orvoskar új oktatási épülettel gazdagodik, a jelenlegi elméleti tömb és az azt körülölelő park is teljesen megújul mintegy 11 milliárdos forrásból. A gyakorlati orvosképzésben résztvevő klinikai központ több épülete is korszerűvé válhat további 4 milliárd forintból. A fennmaradó, hozzávetőlegesen 9 milliárd forintból többek között az egészségtudományi kar fenntartásába kerülő volt Csorba Győző Könyvtár épületét, valamint a Szepesi és a Vörösmarty utcai campust újítják fel, a műszaki és informatikai kar pedig új műszaki laborépületet kap.
A tervezett fejlesztésben érintett a PTE Balassa János és Damjanich Kollégiuma is, valamint komfortosabbá válik a Hunyor-vendégház is. Korszerűsödik a következő években a bölcsészettudományi, a természettudományi, a gyógyszerésztudományi, valamint a kultúratudományi, a pedagógusképző és vidékfejlesztési kar, míg a közgazdaságtudományi kar úgynevezett University Business Centerrel, a jogi kar nemzetközi kommunikációs teremmel bővül.

Az egyetem a közleményben beszámolt arról is, hogy az ünnepi eseményen díszdoktori címet vehetett át Ronald L. Hayes agykutató, a Virginia Commonwealth University egyetemi tanára, Ekkehard Nuissl, a toruni Kopernikusz Egyetem professzora, Makó Csaba egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Markus W. Büchler, a University Hospital Heidelberg professzora és Serafino Gladiali, a University of Sassari professzora.

Fotó: http://ajk.pte.hu/archivum