Magyarcsanádon nem a csodákra várnak

Magyarcsanád

Magyarcsanád akkor tud bekapcsolódni a hazai és a nemzetközi gazdasági vérkeringésbe, ha a Maroson újjáépül a Trianon előtti közúti híd, és megtörténik a település rácsatlakoztatása az M43-as autópályára – mondta Farkas János polgármester.

− A határ átjárhatósága mit jelenthet a település éltében?    

− A román határral közvetlenül szomszédos településünk Trianon után veszítette el centrális szerepét a Kárpát-medencében. A Maros által határolt, hajdan 3600 lelket számláló községben ma 1500 ember él. Számunkra a határ átjárhatósága a jövőt jelenti, egy nyitott környezetet, amely oldja az elszigeteltségünket. Már az is nagy fegyvertény lenne számunkra, ha elkészülne a Maroson átvezető Szent Gellért közúti híd, hiszen Románia velünk szomszédos térsége, Csanád és Nagyszentmiklós ipari övezete hét kilométeren belül elérhető lenne. A Magyarcsanádon élők előtt új piacok nyílnának, új foglalkoztatási lehetőségek. Soknemzetiségű település vagyunk, ahol a lakosság identitása erős, és az itt élők a történelem nehéz időszakaiban megtanulták, hogy csak összefogással lehet előbbre jutni, eredményeket elérni. Ma is erre építünk, ez határozza meg elképzeléseinket és terveinket. Nagy eredménynek tartom, hogy Magyarcsanád ma már nem a megye legszegényebb települése, 2010 óta sikerült előbbre lépni, s ebben a kormány foglalkoztatáspolitikája és vidékfejlesztési céljai is segítenek bennünket. A kisebb települések fejlesztése ugyanolyan fontos szempont, mint a nagyvárosoké vagy a nagyobb községeké.

− Konkrétan mely területeken értek el eredményeket Magyarcsanádon?

− A sokat kritizált közmunka bevezetésével a munka nélkül maradó embereket sikerült kizökkenteni a közönyből. Sokat dolgozunk azért, hogy a közfoglalkoztatottakat kiszervezzük a versenyszférába. Ezt a feladatot egy nonprofit szervezetünk végzi, jó eredményekkel.  Ma már 60-65 munkavállaló dolgozik a környező településeken cégeknél piaci bérért, a Start közmunkaprogramban pedig 85 embert foglalkoztatunk. Várhatóan 2018-ra a létszámuk 30 főre csökken. A közmunkából át lehet vezetni az embereket a munka világába, ha mentális segítséget is kapnak ahhoz, hogy újra felépítsék önmagukat. Még ma is jelentős a térségben a munkaerő-tartalék, a befektetők főleg az élelmiszeriparból profitálhatnak. Büszkék vagyunk a közbiztonságra. Létesítettünk egy egészségügyi szolgáltató komplexumot, korszerű eszközparkkal. A megyében ez lesz az első TOP-támogatásból megvalósuló beruházás, karácsony előtt kerül átadásra. Felújítottuk a művelődési házat. Épült egy gyógyszertár, eddig ez sem volt a faluban. Tervezzük az önkormányzati hivatal korszerűsítését, Bökényben turisztikai fejlesztést hajtunk végre, és a gyermekjóléti szolgálat épületét is felújítjuk.