Magyar pásztorkutyák terelőversenyét rendezik Szaporcán

pásztorkutya

Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban rendezik meg a Magyar pásztorkutyák terelőversenyét augusztus 12-én. A programra nem csak képzett kutyákkal lehet jelentkezni. 

A Duna−Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Duna−Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület szervezésében 2017. augusztus 12-én, szombaton rendezik meg a Harkány közelében található Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban a magyar pásztorkutyák terelőversenyét.

A program 9-kor kezdődik, a verseny mellett lesz kuvasz tenyészszemle, pásztorkutyák munkabemutatója, terelési képességvizsga. A kisebbeknek íjászattal, kisállat-simogatóval, kutya-karikatúra készítéssel, természetismereti foglalkozásokkal készülnek.

Az egész napos rendezvény keretében a magyar pásztorkutyák őshonos juhaink hajtásában, terelésében versengenek majd. A program alatt nem csak a képzett kutyákra számítanak, mert mód nyílik a juhokat eddig még soha nem látott pásztorkutyák terelési képességének felmérésére is, ami különös színfoltja lesz a rendezvénynek. A hagyományos pásztorviseletek és eszközök alkalmazás közbeni használatát is láthatják az érdeklődők, sőt első kézből ismerhetik meg a sokszor nem is olyan könnyű pásztoréletet.

Hosszú évszázadokon át a legeltető állattartás képezte az ország mezőgazdaságának gerincét.

A külföldre hajtott, itt felhizlalt jószágok sokasága miatt Európa éléskamrájának is nevezték hazánkat. A programnak helyszínt adó Ormánság is kiemelt szerepet játszott a lábas jószágok felnevelésében, amit a még máig is fellelhető pásztorhagyományok és eszközök jeleznek.

fotó: programturizmus