Magyar csokinyulat ehetnek a gyerekek Új-Zélandon

csokinyuszi

A Nestlé-cégcsoport diósgyőri gyára Új-Zélandra is exportál, egyebek mellett húsvéti csokifigurákat. Az MTI-nek adott tájékoztatás szerint a miskolci cég a Nestlé egyetlen, kizárólag üreges csokoládéfigurák gyártására specializálódott üzeme.

 

A Nestlé diósgyőri gyárában készült termékei Magyarország mellett 23 országban kerülnek piacra. Az itt készült csokinyuszik, csokicsibék és más figurák a húsvégi ünnepekre a világ sok-sok városában a boltok polcaira kerülnek. Idén már az új-zélandi gyerekek is megkóstolhatják a magyar csoknyulat.

A diósgyőri gyárban, amelynek több mint 600 dolgozója van, tavaly közel 67 millió darab, azaz négyezer tonnányi csokifigurát állítottak elő. A cég közleménye szerint idén Brazília, Ecuador és Japán mellett az Egyesült Államokból is komoly érdeklődés mutatkozik a termékek iránt.

Miskolcról először a holland Bremer+haven kikötőjébe érkeznek a csokoládék, ahonnan a közel egy hónapos utazás alatt speciális hűtőkonténerekben érik el Ausztrália és Új-Zéland partjait. Így jutnak el a Diósgyőrben készült csokitojások, csokinyulak és csokicsibék Kanadába és Chilébe is.

Export szempontjából vannak olyan országok, amelyekben a húsvéti időszak még az év végi ünnepeknél is fontosabb: tavaly például közel négyszer több csokinyuszit (46 tonna) szállított a Nestlé diósgyőri gyára az afrikai országoknak, mint csokimikulást (12 tonna). Kanadában is hasonlóan alakult ez az arány, így itt 118 tonnányi húsvéti édesség került piacra az észak-magyarországi városból.