Magasabb fizetésekkel és bérlakásokkal a munkavállalókért

Iparkamara Heves megye

Manapság hazánkban sok helyütt, így Heves megyében is szinte harcot vívnak egymással a cégek a szakképzett munkavállalókért. A fizetések emelése, a bérlakásépítés, illetve az egyes munkafolyamatok teljes automatizálása orvosolhatja a jelentős munkaerőhiányt – fogalmazott dr. Bánhidy Péter, a Heves megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) elnöke.

Nemritkán már a szakiskolákban elindul a verseny a munkáltatók között a leendő dolgozóikért. − A HKIK a jövőbeli megnyugtató megoldást elsősorban egy, a jelenleginél is erősebb oktatási rendszerben, a tanulás ösztönzésében, a magas fokú gépesítésben, a technológiai fejlesztésben, valamint a lakásfeltételek javításában látja – nyilatkozta magazinunknak dr. Bánhidy Péter. − Megyénk gazdasági fejlettségét országos arányai és dinamikája alapján egyaránt az ipar alapozza meg. A jellemzően exportorientált termelésbővülés erőteljes munkaerő-keresletet eredményezett.

A kamarai elnök szerint most elsősorban bérlakásokra volna szükség Heves megyében, ugyanis a munkaerőigény folytonos változása időről időre új helyzetet teremt. Biztató viszont, hogy az exportra alapozó vállalkozások döntő többsége stabil jövőképet kínál dolgozóiknak. Nagy segítség lenne, ha a bérlakások építéséről az önkormányzatok dönthetnének, méghozzá minél hamarabb. A legújabb felmérések szerint ugyanis a már külföldre költözött fiatalok negyede visszajönne, ha számukra megfelelőek lennének a lakhatási feltételek.

Végezetül dr. Bánhidy Péter elmondta azt is, hogy minden tekintetben lépést kell tartani a technológiai haladással. Ennek érdekében a kamara digitális internetes megoldásokról és robotikáról szóló rendezvényeket, előadásokat szervez. Létrehozták a lakossági szolgáltatók kamarai portálját (www.okosfuzet.hu), és elkészítették a régió gyógyvizeinek hatásvizsgálatát.

 

Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

3300 Eger, Faiskola út 15.

Tel.: 06-36-429-612

e-mail: hkik@hkik.hu: www.hkik.hu

 

Gyöngyösi Képviselet

3200 Gyöngyös, Fő tér 7. mfsz. 1.

Tel.: 37/600-075

 

Hatvani képviselet

3000 Hatvan, Horváth Mihály u. 18.,

3001 Pf. 173., Tel./Fax: 37/540-968