Madocsa a Big Jump, azaz a Nagy Ugrás nyertese

madocsa

Idén tizenöt magyar település csatlakozott a WWF által meghirdetett Nagy Ugráshoz. Az akció keretében Európa-szerte több mint 500 helyszínen, százezrek ugrottak egyszerre a folyók vizébe, hogy felhívják a figyelmet vizeink fontosságára. Magyarországon a legnagyobb csobbanásért járó díjat a Tolna megyei Madocsa nyerte meg. 

Madocsának mindig is szerves része volt a Duna-part, ezért az önkormányzat vezetése kötelességének érezte, hogy csatlakozzon a WWF Magyarország felhívására a Nagy Ugrás 2015 akcióhoz – fogalmazott Gelencsérné Tolnai Klára polgármester, aki szerint egyre többen tudják országszerte, hogy hol fekszik a tánchagyományait féltve őrző Madocsa. – Örülnénk, ha nem csak a fociszerető szurkolók tudnák Böde Dani révén azt, hogy hol található Madocsa, hanem a természetjárók, a vizeket kedvelő turisták is felfigyelnének a madocsai Duna-part szépségére és magára a településre – nyilatkozta a polgármester. Azt mondta, hogy a Nagy Ugrás kiváló alkalom volt arra, hogy összehozza a település lakosságát, megmozgassa a helyi civilszervezeteket. – Persze a győzelem sem mellékes, hiszen ennek köszönhetően az Élő Duna Turné egyik állomása a mi településünk lesz, így nemzetközi ismertségre is szert tehet, illetve a turné színesíti a madocsai rendezvények sorát.

A résztvevő települések a Nagy Ugrásról készült videofilmmel nevezhettek. A madocsai eseményt, egy kis ízelítőt adva a település hangulatából, a többször díjazott operatőr Babai István és Vida Tünde örökítették meg. – Örülünk, hogy hozzásegíthettük Madocsát a győzelemhez. Egy, a települést bemutató imázsfilmen dolgozunk, így kézenfekvő volt, hogy felajánljuk a segítségünket a pályázathoz – mondták.

─ A magával ragadó képes élménybeszámolóból jól látszik, hogy a Duna szeretete és a folyó egészségének védelme a madocsaiak minden generációját képes megszólítani és tettekre ösztönözni. A jó hangulatú családi eseményen a legkisebbtől a legidősebbig mindenki jelen volt, Madocsa pedig bemutatta elkötelezettségét a helyi természeti értékek mellett – indokolta döntését honlapján a WWF Magyarország.

A Big Jump, azaz a Nagy Ugrás a folyók, a mellékágak, a holtágak és a vizes élőhelyek rossz állapotára, a folyó és az emberek közötti kapcsolat megszakadására kívánja felhívni a figyelmet. Ennek keretében először 2005-ben 250 ezer ember ugrott bele 22 ország 31 folyójába egyazon pillanatban. Magyarország 2008-ban csatlakozott az akcióhoz.

Az országból idén 15 település nevezett, közülük a Tolna megyei Madocsa nyerte meg a legnagyobb csobbanásért járó díjat. A Tolna megyei település apraja-nagyja részt vett a július 12-én délután megrendezett Nagy Ugráson, amelyre közel háromszázan regisztráltak. A meghirdető szervezet, a WWF indoklása szerint beküldött videójuk kiválóan tükrözi az esemény hamisítatlan nyári hangulatát.

fotó: Vida Tünde