Lovas turisztikai fejlesztés kezdődik hat megyében

Lovaglás

Közel 700 millió forintot szán a kormány az észak-magyarországi, valamint az észak-alföldi lovas turisztika infrastrukturális fejlesztésére. A pályázati úton biztosított forrásból lovas turisztikai útvonalakat alakítanak ki, a lovak pihenésére is alkalmas megállóhelyeket építenek.

A domborzati adottságai alapján hazánk azon kevés európai uniós ország egyike, amely „keresztüllovagolható”, ehhez azonban megfelelő infrastruktúrára is szükség lenne – mondta a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Harsányban.

Révész Máriusz hozzátette, a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség által elnyert pályázat ezt a hiányosságot pótolja, például lovak pihenésére is alkalmas megállóhelyek kiépítésével, képzésekkel, informatikai háttér biztosításával, valamint lovas turisztikai útvonalak kialakításával. A program előkészítése elkezdődött, a kivitelezés a tervek szerint a jövő év elején kezdődik és előreláthatólag másfél évig tart majd.  

A kormány az aktív turizmus fejlesztését hazai és európai uniós forrásból támogatja. Az egyebek mellett gyalogos-, vízi- és kerékpáros turizmus feltételeinek javítására, a kínálat bővítésére több mit 13 milliárd forint áll rendelkezésre. A lovas turizmus, javarészt európai uniós forrásból finanszírozott GINOP-pályázat segítségével megvalósuló fejlesztése most indul el. A program hat megyét érint az észak-magyarországi és az észak-alföldi régióban.

Lóska Jánosnak, a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség (MLTSZ) elnökének nyilatkozata szerint a következő fél évben az előkészítés zajlik, majd ha a tervezési munkát a döntéshozók kellően megalapozottnak találják, tizennyolc hónapjuk lesz a kivitelezésre. Ez elsősorban olyan megállóhelyek − istállók, beállók − kiépítését jelenti, ahol a lovak is megfelelő körülmények között pihenhetnek. Ezenkívül oktatni fogják azt is, hogy miként kell egy lovas túrát megtervezni, kivitelezni, mire kell az út során odafigyelni − tette hozzá az elnök. Mindehhez GPS-szel, valamint mobiltelefonnal is elérhető információk, illetve applikációk lehetőségét is biztosítják majd. Lóska János az MTI kérdésére azt válaszolta, hogy saját felmérésük szerint Magyarországon körülbelül 140 ezren foglalkoznak valamilyen szinten lovaglással.

Harsányban nagy hagyományai vannak a lovaglásnak, a lovas turisztikának, a feltételek egy részét egy korábbi, Leader-pályázat segítségével alakították ki − mondta Szabó Gergely, a település polgármestere. Hozzátette: 2016-ban elindították a helyi óvodában és általános iskolában a lovaglásoktatást, s ennek köszönhetően körülbelül száz gyerek kezdett el lovagolni. Mint elmondta, szükségük lenne még lovak elhelyezésére alkalmas istálló kialakítására, amelynek költsége 10-15 millió forint.

fotó: Vida Tünde