Lőrinciben egymást követik a fejlesztések

Lőrinci

A város a gazdasági recesszió ellenére, sikeres pályázati tevékenysége és stabil költségvetése okán bizakodva tekint a következő évekre. Töretlen fejlődésének és kivételes természeti adottságainak köszönhetően Lőrinci mára Heves megye magas színvonalú városi létet biztosító településeinek egyike. Minderről Víg Zoltán polgármester számolt be magazinunknak.

– Nem könnyű az önkormányzatok munkája a mostani gazdasági környezetben. Hogyan alakul Lőrinci helyzete?

– Lőrinci a saját erős fejlesztései mellett az utóbbi évek sikeres pályázati programjainak köszönheti fejlődését. Húsz éve vezetem a várost, s tapasztalatom szerint akkor lehet elkerülni a fejlesztési megtorpanásokat, kimaradásokat, ha a polgármester és a térség országgyűlési képviselője között jó az együttműködés. Képviselőnkkel, Szabó Zsolttal nagyon jól tudunk dolgozni. 

   A település 2019-ben a zöld város program első ütemében TOP-pályázat keretében 418 millió forintot nyert, amelyből a polgármesteri hivatal, a templom és az OTP Bank közötti területet alakítottuk át a mai kor igényeinek megfelelően, új térburkolattal és utcabútorokkal ellátva. Az Árpád út két oldalán található park a Petőfi-szoborig szintén megújult, illetve szervizút készült a páratlan oldalon. A beruházás eredményeként fitnesz-komplexum jött létre. A polgármesteri hivatal és a templom környékén újjáépültek és kibővültek a gépjárműparkolók. A helyi utak a település 119 millió forintos saját forrásából korszerűsödtek. 

   2020 folyamán szintén saját forrásból felújítottuk a belvárosi kerékpárutat 300 millió, a helyi utakat pedig 68 millió forintból. Tavaly a helyi gazdaságfejlesztés címén elnyert 317 millió forintból helyi piacot alakítottunk ki – fedett és nyitott térrel –, a Közösségi Ház teljes felújításával és egy új gazdabolt hozzáépítésével. A meglévő épületben a felújítást és átalakítást követően több új üzlethelyiségnek is alkalmas tér jött létre, amely gyorsan bérlőkre talált. 

– Öt éve ünnepelték alapításuk 750. évfordulóját. A jubileumi összegzés után milyen tervek születtek, és mit tudtak megvalósítani?

– A „Zöld város II. ütem” pályázat 600 millió forint forrásából megújult a település központjában található kegyeleti park, a könyvtár és a Közösségi Ház udvara, illetve az erőműi lakótelep központi része. Míg az idei évben ugyancsak a pályázat keretében már átadásra került a szabadtéri színpad, és várhatólag megnyílik a településen egy elektromos autótöltő állomás is. 2021-ben valósult meg Lőrinci gesztorságával, több település közös pályázatának eredményeként 1,1 milliárd forint pályázati támogatásból a Hatvan és Apc közötti 14 km hosszú kerékpárút. 

   Az önkormányzat előző képviselő-testülete 30 millió forint támogatást adott a plébániának, hogy a templom felújítása elindulhasson. A templom tervezett homlokzati felújítási munkái az idei évben befejeződtek. Az önkormányzat saját forrásából újult meg idén a Selypi Óvoda és Lőrinci Sporttelep kerítése, a helyi temető ravatalozó épülete, és átadtunk egy új urnafalat. Belügyminisztériumi támogatásnak köszönhetően jelenleg folyamatban van az általános iskola villamos hálózatának felújítása csaknem 70 millió forintos költséggel, valamint a település erőműi lakórészén lévő buszmegálló felújítása és bővítése. 

– Lőrinci a Mátra és az Alföld találkozásánál fekszik. Hogyan kapcsolódik a város az országos közlekedési hálózatba?

– Szerencsére jó a vonat- és a buszközlekedés. Helyben is van munkalehetőség, de közel vagyunk Hatvanhoz, ahol nagy cégek telepedtek le, illetve Budapest vonzáskörzetében is sok munkahely vár munkaerőt. Nyilván mindenki a szerint választ, hol találja meg legjobban a számítását.

– Melyek voltak a legutóbbi beruházások? Sokan választják Lőrincit lakóhelyül?

– Mindig lehet még jobb, de alapvetően rendben vagyunk. Odafigyelünk, hogy élhető legyen a város minden korosztály számára. A lőrinci Napsugár Óvoda és Bölcsőde Rákóczi utcai óvodai telephelyének infrastrukturális fejlesztése című TOP-pályázat során 72 millió forintból valósult meg az intézmény magastető-szerkezetének építése. A selypi városrész művelődési házának parkjában új játszóeszközök várják a kicsiket. A beruházásra 8 millió forint saját erőt biztosított az önkormányzat. A Szociális Ellátó Intézmény Bem utcai épületének energetikai felújítása – TOP-pályázat keretében, 53 millió forint támogatással – külső hőszigeteléssel, nyílászárók cseréjével, napelemek elhelyezésével, befejeződött.  

   Az utóbbi időben érzek kisebb visszavándorlási hullámot, sőt olyanok is vesznek nálunk ingatlant, akik soha nem éltek itt, de az utolsó 10-12 évben megvalósuló fejlesztések vonzóvá tették számukra a települést.