Leonardo-kiállítással ünnepli megnyitásának 5. évfordulóját az Atomenergetikai Múzeum

Múzeum fotó

Leonardo da Vinci mérnöki munkásságát állítja középpontba a paksi Atomenergetikai Múzeum egy új időszaki kiállítás formájában.  A kiállított, működő modellek első ízben láthatóak hazánkban. A tárlat abból az alkalomból nyílt meg, hogy az intézmény megnyitásának 5. évfordulóját ünnepli.

Húsz, Leonardo da Vinci tervei alapján készült modell alkotja a paksi Atomenergetikai Múzeum új időszaki tárlatát. A modellek készítője a Romániában élő magyar származású Antal Lajos, Michele Lombardinak, a „Leonardo da Vinci: Genius of the machines” című könyv egyik szerzőjének felfedezettje. Antal Lajos több mint tíz esztendeje készít modelleket Lombardi professzor felkérésére. Számos olaszországi kiállításon – 2004-ben Firenzében, 2007-ben Rómában, 2009-ben pedig Szardínián – kerültek az általa készített darabok közönség elé.

Cserháti András, a Magyar Nukleáris Társaság (MNT) alelnöke, aki a kiállítást a közönség figyelmébe ajánlotta, azt mondta, „a műszaki gondolkodás egy nagyon érdekes megnyilvánulása” miatt van helye a fából készült replikáknak az Atomenergetikai Múzeumban. – Nagyon érdekes látni, hogy egy művész, egy polihisztor ötszáz évvel ezelőtt mit gondolt a szerkezetek működéséről – fogalmazott.

A zseniális olasz művész-tudós harci szekere, repülő szerkezetei, nyomdagépe, kerékpárja, mechanikus elemei – összesen több mint húsz, fából készített modell − július 25-ig tekinthetők meg az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Atomenergetikai Múzeumában, amely alapításának ötödik évfordulójára rendezte a kiállítást.

Enyedi Bernadett, a múzeum vezetője azt mondta, Magyarországon első ízben láthatóak a működő modellek. Azt is elárulta, hogy az Atomenergetikai Múzeum egyetlen nukleáris tematikájú múzeum Európában. Létrejötte óta 70 ezer látogatót fogadott. Népszerűek múzeumpedagógiai programjai, amelyeken eddig 1400 diákot fogadtak.

Az Európában egyedülálló, 2010-től országos szakmúzeumként működő Atomenergetikai Múzeum 2000 négyzetméteres kiállítóterében a látogatók testközelből is megismerkedhetnek számos, az atomerőműben – a primer és a szekunder körben – rendszeresített berendezéssel, s kipróbálhatják, hogyan működik a sugárkapu vagy a csavarhúzógép.