Lenti ma már kedvelt idegenforgalmi úti cél

Lenti

A környezeti kultúrájáról híres kisváros egészségügyi ellátásáról és egyre növekvő idegenforgalmáról Horváth László polgármesterrel beszélgettünk.

− Milyen a 8000 lelkes kisváros egészségügyi ellátottsága?

− Büszkék vagyunk a jó színvonalú alapellátásra. Két gyermekorvosi és négy háziorvosi körzet működik, a rendelőinket felújítottuk, új eszközöket, berendezéseket vásároltunk. Korszerű mentőállomással, 24 órás esetkocsi-szolgáltatással rendelkezünk, van hétközi és hétvégi ügyeleti rendszerünk is. A Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézetben több mint húsz szakrendelésen modern berendezések segítik a betegellátást. Az elégedettségi mutatók jók, ami az orvosok és a szakszemélyzet áldozatos, felelősséggel végzett munkájának köszönhető.

− A tiszta levegő, a várost körülölelő erdők, az érintetlen természeti környezet jótékony hatása megmutatkozik-e az egészségügyi statisztikákban?

− Mindenképpen. Nincs szmog és zajártalom, ugyanakkor van kiváló hatású gyógyvizünk, energiaparkunk, az aktív kikapcsolódást segítő környezetünk és vonzó rendezvények széles választéka. Indul a geotermikus energiával közintézményeink fűtését szolgáló projektünk, ami hozzájárul a környezet megóvásához. A statisztikák értékelésénél viszont figyelembe kell venni, hogy elöregedő térség vagyunk, ezért célunk, hogy minél több fiatal maradjon Lentiben, illetve telepedjen le nálunk.

− Lenti életében jelentős szerepet játszik az idegenforgalom. Milyen turisztikai fejlesztések valósultak meg az elmúlt években, és milyen további tervei vannak a városvezetésnek?

− A település történetének legnagyobb beruházása valósult meg a 94 szobás, négycsillagos Hotel Balance megnyitásával és az új élményfürdő kialakításával. Zöldváros projektünk olyan rekreációs és sportterületeket eredményez, melyek megteremtik az aktív kikapcsolódás lehetőségét. Növeljük kerékpárútjaink hosszát. Előkészítettük a Termál Camping felújítását, s folyamatban van a fürdő bővítésének és új létesítményeinek tervezése is.

− Az első számú turisztikai vonzerő természetesen a Lenti Termálfürdő és a Szent György Energiapark. A fürdő egyedülálló szolgáltatásai mellett milyen egyéb látnivalók várják az idelátogatókat?

− Lentiben a műemlék vár, a Szent Mihály-­templom és több népi építészeti emlék található, a „Göcsej kincsei az erdő és a fa” című kiálllítás pedig egész évben megtekinthető, s az erdei kisvasút is számos programmal várja a kirándulókat. A „Lenti Nyári Esték” és az „Őszi Fesztivál” mellett több komoly sportrendezvényünk is lesz: városunk ad otthont a Tour of Slovenia kerékpárverseny magyar szakaszának, a gyógyfürdőben rendezzük az Ultimate Strongman U-105 vb-t. Megkezdtük a régión belüli, határon átnyúló turisztikai helyszíneket összekötő, egy tematikára épülő turisztikai élményutak kialakítását és fejlesztését is. Továbbra is szeretettel várjuk kedves vendégeinket!