Lenti, a dinamikusan fejlődő fürdőváros

Lenti


A Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark 1978-ban nyílt meg a szlovén‒magyar határtól mindössze 15 kilométerre. A mélyből feltörő gyógyhatású termálvíz és a Szent György Energiapark egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt évente több tízezren keresik fel. Kárpáti Zoltántól, a Lenti Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatójától kértünk interjút.

‒ A Lenti Gyógyfürdőt 2016-ban nyilvánították gyógyhellyé. Mitől különleges ez a gyógyvíz?

‒ A Lenti fürdő gyógyvize egy Európa-szerte ismert, 40 000 éves nátrium-hidrogén-karbonátos gyógyvíz, amely a legkülönfélébb mozgásszervi panaszokra, gyulladásos és kopásos megbetegedések kezelésére egyaránt alkalmas. 

‒ Milyen fejlesztések zajlottak önöknél az elmúlt években, illetve zajlanak jelenleg? Terveznek-e további beruházásokat?

‒ A fürdő a megnyitása óta folyamatosan fejlődik és bővül. 2004-ben adták át a strandfürdőn az 1340 m2 vízfelületű beach medencét, ezt követőn 2010-ben pedig az új 300 férőhelyes pihenőteret, valamint az önálló szaunavilágot. 2016-ban mérföldkőnek számított a fedett élményfürdő megnyitása, ahol számos élményelem gazdagította a komplexum kínálatát. Jelenleg pedig a „Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark egészségturisztikai fejlesztése” elnevezésű projekt zajlik. Az aktuális beruházás keretében megújul és kibővül a gyógyászati részleg, a fedett fürdő belső medencetere, továbbá korszerűsödik a főbejárat és az étterem. A legújabb fejlesztésnek köszönhetően olyan, hazánkban is egyedülállónak számító kezelésekkel bővül a fürdő gyógyászati profilja, mint az oxigénterápia. 

‒  Milyen szolgáltatások várják a fürdőbe érkező vendégeket?

‒ A jelenleg zajló beruházás miatt az idei évben a fürdő szolgáltatásainak köre szűkült. Vendégeink kikapcsolódását jelenleg a fedett élményfürdő, a kültéri strandfürdő, valamint önálló szaunavilágunk biztosítják. A fürdő adottságai még így is lehetővé teszik, hogy minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb szolgáltatást. Az élményrészlegen az egész család jól tudja érezni magát, legyen szó önfeledt csúszdázásról vagy éppen pihentető percekről a jakuzziban. Kültéri strandfürdőnk a maga 8 hektáros zöldterületével garantálja az igazi strandolás élményét. Az 5 kültéri medence repertoárjában, tengerparti hangulatú beach medence és a gyógyulni vágyók igényét kiszolgáló gyógyvizes fürdő is megtalálható. A hőfürdő kedvelői pedig önálló szaunavilágunkban vonulhatnak el a nyugalom szigetére.  

‒ A Szent György Energiapark igazi kuriózumnak számít európai viszonylatban is. Mi teszi ezt azzá?

‒ A szakemberek szerint az Energiapark magyarországi viszonylatban is kiemelkedően nagy energiájú és olyan jótékony hatású energiavonalak találkozási pontjaiban fekszik, amely a fürdőt egyedülállóvá teszi egész Európában. Az úgynevezett Szent György-vonalakat a keleti kultúrákban sárkányáramoknak nevezték, és szent helyként tisztelték az ilyen sugárzásokkal átszőtt helyszíneket. A bioenergetikus természetgyógyászok szerint minden betegség egy energiahiányos állapot következménye. Az Energiapark területén található sugárzások ezt az energiahiányos állapotot képesek helyreállítani.

‒ Milyen szálláslehetőségek állnak az ideérkezők rendelkezésére?

‒ A fürdő szomszédságában számos minden igényt kielégítő szálláshely megtalálható. Közvetlen összeköttetésben állunk a 94 modern felszereltségű szobával rendelkező Thermal Hotel Balance Lentivel, amely Zala megye egyik legújabb 4 csillagos szállodája. Szintén csak pár lépésre helyezkedik el tőlünk a 15 felújított szobával rendelkező Thermal Panzió és a Magyar Kemping Szövetség által 4 csillag besorolású Thermal Kemping. A családias hangulatot kedvelő vendégek pihenését komfortos apartmanok is biztosítják. 

‒ Mely látnivalókra hívná fel magazinunk olvasóinak figyelmét?

‒ Lenti települése igazán egyedülálló földrajzi elhelyezkedéssel büszkélkedhet, Magyarország délnyugati csücskében a Kerka völgyében, a szlovén, osztrák és horvát határok közvetlen szomszédságában fekszik. Ennek köszönhetően a környék bővelkedik néprajzi, kulturális és természeti értékekben egyaránt. A megannyi látnivaló közül kiemelkedik Magyarország leghosszabb erdei kisvasútja, a Csömödéri Állami Erdei Vasút, amely Lenti és Kistolmács között közlekedik.