Lengyelországban járt a sárbogárdi Sárréti Csókavirág Népi Együttes

Sárbogárd

Szatmári, rábaközi, kalotaszegi és bonchidai táncokkal mutatkoztak be Zakopanéban a sárréti néptáncegyesület táncosai. A lengyel városban 13 résztvevő nemzet képviseltette magát, köztük szerbek, oroszok és franciák is.

A lengyelországi Zakopanéban szerepelt a 49. alkalommal megtartott színvonalas folklórfesztiválon a sárbogárdi Sárréti Csókavirág Népi Együttes. A Suttyomba zenekarral és a paksi Tehetség Táncműhely 14 fiatal táncosával együtt összesen 39 fővel utaztak a világ legrégebbi népművészeti rendezvényeként számon tartott fesztiválra.

A Lengyelországban töltött hat nap alatt nyolcszor léptek színpadra, bemutatkoztak szatmári, rábaközi, kalotaszegi és bonchidai táncaikkal, de jutott idő egy krakkói városnézésre is.

A fesztivál keretében három kategóriában rendeztek versenyt: stilizált, hagyományőrző és művészi − a Csókavirágot az utóbbi csoportba sorolták. A zsűriben mind a 13 résztvevő nemzet képviseltette magát. A Sárréti Csókavirág a „Sárközi vendégség”

című  táncösszeállításukkal mutatkozott be.

Messze a legmagasabb pontszámot kapták, ám néhány büntetőpont miatt végül a második helyet ítélte meg nekik a zsűri. Az első helyezettnek járó díjat egy amerikai lengyelekből álló néptánccsoport kapta– tájékoztatott a sárbogárdiak művészeti vezetője, Iker Józsefné.

A legnagyobb elismerésnek azt tartják, amit a közönségtől kaptak: hatalmas tapsokat, ovációt a fellépések végén. – A magyar táncot nem kell eladni, mert magáért beszél a dinamizmusa, szép csengésű dallamvilága. Csodálatos volt számukra felvonulni a Rákóczi indulóra, ott állni a magyar zászló alatt, átélni, milyen a magyar nemzetet, Fejér megyét, Sárbogárdot képviselni ezen a rendkívül erős fesztiválon – fogalmazott Iker Józsefné.

Fotó: Sárréti Csókavirág Népi Együttes