Látványos virágba borulások az arborétumokban

Hazánkban szebbnél szebb, Európa-hírű arborétumok várják a túrázókat, a virágok szerelmeseit. Ám érdemes figyelemmel kísérni, hogy az arborétumokban az adott hónapban mely virágok mutatják meg legpompázatosabb szirmaikat, leggyönyörűbb színeiket.

 

Márciusban az Alcsúti Arborétumot érdemes úti célul választani, amelynek egyik legkülönlegesebb látványossága a kéthektáros hóvirágmező virágba borulása. Rengetegféle gyönyörű hóvirágot találunk benne: a levanteit, a pompás hóvirágot, a krími vagy redőslevelű hóvirágot és a kikeletit.

Áprilisban a babócsai Basa-kertet érdemes megnézi. A mintegy 13 hektáros terület fő nevezetessége a csillagos nárcisz. A látvány lenyűgöző: a virágok fehér szőnyegként borítják a mezőt tavasz közepén. Egész Európában nincs ekkora kiterjedésű, összefüggő nárciszmező.
Májusban a Jeli Arborétum öltözik virágpompába. A több mint 300-féle rododendron színeivel, valamint bódító illatával ámulatba ejti a látogatókat. Európa egyik legszebb botanikus kertjét dr. Ambrózy-Migazzi István gróf 1922-ben kezdte építeni.

Ha június, akkor Tihany és levendula. Korának neves gyógynövényszakértője, Bittera Gyula telepítette az első levendulaültetvényt az 1920-as években, Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. A virágzás idején a szakemberek kalauzolásával szerveznek túrákat a levendulás megtekintésére, a helyiek Levendula Fesztivált is tartanak.

Júliusban kedvelt célpont a szegedi Füvészkert, amelynek tavában látható Közép-Európa legnagyobb szabadtéri indiailótusz-állománya. A lótusz, mely a keleti világ egyik legfontosabb spirituális jelképe, a megvalósult tökéletességet, az idő örök körforgását szimbolizálja.

Augusztus a barátcserje és a végzetfa virágzása, amelyeket a Szarvasi Arborétumban lehet megcsodálni. A kései végzetfa fehér virágai erőteljes jázminillatot árasztanak magukból. A barátcserje igen látványos: 1-3 méter magasra növő, terebélyes, lomhullató cserje.  Nevét azért kapta, mert egykor a kolostorokban élő, nőtlenségi fogadalmat tevő szerzetesek e növény kivonatát fogyasztották szüzességi fogadalmuk megtartásához.

fotó: Orbán Lajos