Láthatóvá tenni a láthatatlant

Pannonhalma

Maria de Faykod magyar származású szobrászművész különleges fotókiállításának a Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galéria adott otthont.

Maria de Faykod küldetése, hogy megfejtse, mi az a halhatatlan erő, ami munkál bennünk, emberekben. Ezt a spirituális energiát faragja márványba. Szobrai sokak hitét erősítették már meg, vagy adták vissza. Legismertebb, világhírű munkája a 2008-ban Lourdes-ban felavatott, több mint száztonnányi carrarai márványból készült, tizenhét stációból álló Keresztút. Ez a lourdes-i Keresztút a Béres Alapítványnak köszönhetően Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig címmel Magyarországon is láthatóvá vált a szobrászművész saját maga készítette fotóin keresztül.

A különböző látószögekből készült felvételek segítségével Maria de Faykod feltárja és bemutatja alkotásának összetett kifejezéstartalmát: szobrain keresztül a láthatatlan válik láthatóvá. A képek megszólítják a nézőt, interakcióra késztetik, látni „tanítják”.

A Béres Alapítvány támogatásával megvalósult, egyedülálló kiállítást Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát nyitotta meg. A megnyitó ünnepségen részt vett Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a kiállítás fővédnöke, valamint a szobrok alkotója, Maria de Faykod is.

Pannonhalma

− A Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galéria épülete közel négyszáz éves, és egyúttal ez a Főapátság legújabb kiállítótere. A 21. században szinte a semmiből újjáálmodott létesítmény a régi és az új szerves egybeépülése, találkozása. A patinás, egykori gazdasági központ modern tartalommal kelt új életre: látogatóközpontként szolgálja vendégeinket. Új múzeumunkban és galériánkban az állandó tárlataink mellett a galériafunkcióval szólítjuk meg és várjuk a művészeket. A 2016-os nagysikerű Szent Márton és Pannónia kiállítás után nagy örömmel fogadtuk falaink közé Maria de Faykod szobrászművész csodálatos fotóit – fogalmazott Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.

− A Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galéria idei első tárlata Maria de Faykod szobrászművész Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig című fotókiállítása – hívta fel a figyelmet a tárlatra Dejcsics Konrád kulturális igazgató. − A kiállítás háttértörténete az a bibliai história, amelyre a mostani nagyböjti idő sokszorosan felhívja a figyelmünket, új fényben láttatja közös házunk, a világ repedezettségét és hasadásait. Jézus halálfélelme megmutatja, hogy szabad aggódnunk közös jövőnk miatt.

A Béres Alapítvány támogatásával megvalósult, egyedülálló fotókiállítás 2016. április 17-ig ingyenesen látogatható a Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galériában.

Fotó: Horváth Tamás