Közönségbarát produkciók a kisvárdai színházi fesztiválon

csiki színház

Ebben az évben már 28. alkalommal találkoznak a színészek határon innen és túlról Kisvárdán. Huszonöt színdarabot és egy gálaelőadást láthat a közönség a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, amely június 17-én kezdődik, a záróünnepség pedig június 25-én lesz.

A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramjában az eddigiekhez képest több díszbemutató lesz. A sorozat Kisvárda honlapja szerint magas művészi színvonalú, kifejezetten közönségbarát produkciókat ígér. A műsort Balogh Tibor színházi szakíró állította össze, aki korábban tagja volt a kisvárdai fesztivál zsűrijének.

A felső-szabolcsi kisváros eddig megszokott fesztiválhelyszínei mellett – mint a Művészetek Háza, a Várszínpad és a Rákóczi Stúdió – lesz egy kamaraelőadás a Bessenyei György Gimnázium  dísztermében is. Mindenképpen említésre méltó a Művészetek Háza minden ízében megújult épülete, amely méltó helyet biztosít az előadásoknak és a szakmai fórumoknak is.

A versenyprogramban tizennégy romániai, nyolc magyarországi, öt szerbiai, két szlovákiai és egy kárpátaljai társulat mutatja be színdarabjait. Várhatóan tizenkét versenyelőadás lesz, hármat pedig az úgynevezett hallgatói minifesztivál keretében tekinthet meg a nagyérdemű.
A rendezvény június 17-én a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakának első- és másodéves hallgatói által összeállított kiállítás megnyitójával veszi kezdetét, az első előadás a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Csehov Sirály című darabja lesz.

Június 25-én, az utolsó fesztiválnapon a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színház Sergi Belbel Halál című drámáját, a budaörsi Latinovits Színház pedig Szigligeti Ede klasszikusát, a Liliomfit viszi színre. A díjátadással egybekötött záróünnepség után a Fővárosi Nagycirkusz művészei adnak gálaműsort.

fotó: http://www.csikijatekszin.ro/