Közel kétszáz munkahelyet teremt Debrecenben az Alföldi Tej

Tej

Tizenkétmilliárd forintos beruházással 181 új munkahelyet hoz létre Debrecenben az Alföldi Tej Kft.. A munkahelyteremtést 120 millió forinttal támogatja az önkormányzat az 500 millió forintos beruházás-ösztönző alapból.

A 2018 végére elkészülő fejlesztéssel évi 8500 tonna sajtot és 7000 tonna tejport állítanak majd elő Debrecenben, a jelenlegi évi nettó 43 milliárd forint árbevételük pedig 10-12 milliárddal fog növekedni. A kormány egyedi döntés alapján 4,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a beruházáshoz – írja az MTI, Mélykuti Tibort, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatóját idézve. Az Alföldi Tej ezzel az elmúlt évtizedek legnagyobb tejipari beruházását hajtja végre a debreceni üzemében. A vállalatot tulajdonló hazai termelők által megtermelt tej így magasabb feldolgozottsági szinten kerülhet a belföldi és a külföldi piacokra.
Az önkormányzat – mint azt dr. Papp László, Debrecen polgármestere mondta – évi 500 millió forintos beruházás-ösztönző alapot hozott létre, amelyből a 20 millió eurót meghaladó, illetve a kétszáznál több munkahelyet létrehozó beruházásokat támogatják. Ennek alapján kap az Alföldi Tej a fejlesztéshez új munkahelyenként 663 ezer, összesen 120 millió forintot a helyhatóságtól.
Az élelmiszeripar az árbevételt tekintve a hatodik helyen szerepel a városban a 2015-ös 78,5 milliárd forinttal, s nagy foglalkoztatónak számít. a városban működő 92 élelmiszeripari vállalat összesen 3122 embernek ad munkát – közölte a polgármester. Hozzátette: pályázati forrásból felújítják a debreceni tejüzemnek is helyet adó Daniella ipari parkhoz vezető Köntösgát sort is.

Az Alföldi Tej Kft.-t 2003-ban alapította 23 hazai, többnyire hajdú-bihari tejtermelő 6,7 millió forintos törzstőkével, az általuk megtermelt tej közös értékesítésére. Az évek során a termelői csoport taglétszáma 102-re bővült, 30 százalékuk egyéni gazdálkodó vagy őstermelő, a többség társas vállalkozás, és összesen több mint 5000 munkavállalót foglalkoztatnak.
A minél magasabb feldolgozottsági szinten történő értékesítés érdekében a vállalat 2015-ben megvásárolta a FrieslandCampina debreceni üzemét, így immár második alkalommal került külföldi kézből magyar tulajdonba egy feldolgozó üzem.
A feldolgozói kapacitás növelése lehetőséget ad a beszállítói kör bővítésére is: éves szinten további 60 millió liter tejet tudnak majd felvásárolni, még több magyar tejtermelőnek biztosítva a megbízható hazai alapanyag értékesítését. Mindezek eredményeként az országban megtermelt ipari nyerstej több mint 30 százalékát az Alföldi Tej Kft. fogja felvásárolni.